Στοιχεία συλλογέα

Πετρίδης Γιάννης

Ο Γιάννης Πετρίδης γεννήθηκε στο Πλατύ Πρεσπών το 1949 και εκεί τελείωσε το Δημοτικό σχολείο.

Σε ηλικία δώδεκα χρονών, οι γονείς του τον στέλνουν μόνο του στη Φλώρινα, όπου ο Γιάννης πηγαίνει στο Γυμνάσιο. Στη συνέχεια εγγράφεται και αποφοιτά μία Τεχνική Σχολή Ηλεκτροτεχνιτών στην Πόλη της Φλώρινας. Στην συνέχεια φοιτά και τελειώνει την Δημόσια Τεχνική Σχολή Εργοδηγών της Κοζάνης, το τμήμα Ηλεκτρολόγων. Με το πτυχίο που παίρνει και μετά από εξετάσεις, αποκτά τις Άδειες Εργοδηγού Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων και Αυτοματισμών.

Τελειώνοντας τις σπουδές του το 1971 υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία και όταν απολύεται το 1974 πηγαίνει στην Γερμανία και εργάζεται στην εταιρία Siemens.

Στην Γερμανία συναντά την Φρειδερίκη, Ελληνίδα και συγχωριανή του, που ήδη βρίσκεται κι εργάζεται εκεί, με την οποία παντρεύονται και αποκτούν δύο παιδιά.

Επιστρέφουν στην Ελλάδα το 1978 και εγκαθίστανται στην Θεσσαλονίκη, όπου ο Γιάννης εργάζεται στον τομέα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αλλά το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου γίνεται μεγάλος, καταστροφικός σεισμός στην πόλη, οπότε αναγκάζονται να μετακομίσουν στην Καστοριά όπου και ασχολείται με Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Το 1985 επιστρέφουν στο Πλατύ Πρεσπών, όπου ο Γιάννης αναλαμβάνει εργασία στην διαχείριση του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, με αρμοδιότητες την Εποπτεία και Προστασία της σπάνιας Πανίδας και Χλωρίδας της περιοχής. Παράλληλα με την εργασία του, αναλαμβάνει και την ξενάγηση των επισκεπτών της περιοχής .

Όλο το διάστημα της εργασίας του εκεί συναντά αξιόλογους ανθρώπους και επιστήμονες. Συνεργάζεται μαζί τους στις διάφορες έρευνες και συλλογή στοιχείων από το φυσικό περιβάλλον της περιοχής για μελέτες, διδακτορικές διατριβές κ.α..

Δικές του εργασίες, αναφορικά με τη Χλωρίδα και την Πανίδα του Δρυμού των Πρεσπών, έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα σχετικά περιοδικά.

Συνταξιοδοτήθηκε το 2014, έχει αποκτήσει τρεις εγγονές και εξακολουθεί να ζει με την οικογένεια του στο Πλατύ Πρεσπών. Καλλιεργεί μαζί με την Φρειδερίκη φασόλια και στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με πατέντες βελτίωσης αγροτικών μηχανημάτων.

Πρόσφατο υλικό συλλογέα

video thumb

Εορτασμοί 28ης Οκτωβρίου στο Αιγίνιο Πιερίας

28 Οκτ 1980
Αιγίνιο, Πιερία, Κεντρική Μακεδονία, Ελλάδα
video thumb

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου 1974 στη Φλώρινα

28 Οκτ 1974
Φλώρινα, Δυτική Μακεδονία, Ελλάδα
video thumb

Στρατιωτική Παρέλαση 26ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

26 Οκτ 1974
Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα