Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Οι Πρέσπες είναι ορεινή λιμναία περιοχή σε υψόμετρο 850 μέτρων περίπου, με χαρακτηριστικό της την ύπαρξη των δύο λιμνών: την Μεγάλη Πρέσπα που χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και την Μικρή Πρέσπα η οποία ανήκει κυρίως στην Ελλάδα.

Βρισκόμαστε στην αμμώδη Πλαζ της Κούλας, μια προσβάσιμη όχθη της Μεγάλης Πρέσπας. Κολυμβητές που απολαμβάνουν την όμορφη μέρα, ένα φουσκωτό πλησιάζει την ακτή, ένας άντρας κατευθύνεται σε μια βάρκα.

Ο κινηματογραφιστής με την συντροφιά του περπατούν στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού Ψαράδες, του μοναδικού οικισμού σε όχθη της Μεγάλης Πρέσπας. Βλέπουμε πετρόκτιστα σπίτια και άλλα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η συντροφιά περιηγείται το χωριό ανάμεσα σε παλιά σπίτια και ερείπια, ενώ σε μιαν αυλή βλέπουμε μια ηλικιωμένη γυναίκα μ’ ένα μωρό στην αγκαλιά της. Μια κοπέλα της παρέας πλησιάζει για να δει από κοντά τον πετρόκτιστο, παραδοσιακό φούρνο της διπλανής οικίας.

Ο περίπατος συνεχίζεται, μια όμορφη κοπέλα χαιρετάει τον κινηματογραφιστή. Κοντινό και zoom out σ’ ένα γαϊδουράκι με κουδούνι.

Η παρέα περπατά την βραχώδη ακτογραμμή της Μεγάλης Πρέσπας. Κοντά στο νησί που ξεχωρίζει βρίσκεται γεωγραφικά το τριεθνές σημείο των συνόρων. Πανοραμικό και στο βάθος ορεινοί όγκοι της Αλβανίας και παράκτιοι οικισμοί της. Το πανοραμικό σταματά σ’ έναν βράχο της ακτής, εκεί όπου βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Λίμνης, το Ρότι. Μια βάρκα ψαρεύει στο σημείο αυτό.

Ένα πανοραμικό στον κόλπο των Ψαράδων και συνέχεια του περίπατου στα δύσβατα εδάφη. Γενικό πλάνο σε μια παραδοσιακή βάρκα, μια συνήθη ξύλινη ιδιοκατασκευή των ψαράδων της λίμνης, με κουπιά και μηχανή, ένας άντρας και μια γυναίκα σ’ αυτήν επιστρέφουν απ’ το ψάρεμα. Ο άντρας χαιρετά τον κινηματογραφιστή.

Η παρέα έχει φτάσει στην κεντρική πλατεία των Ψαράδων, αστειεύονται, παίζουν μ’ έναν σκύλο, διασκεδάζουν σαν παιδιά, ποζάρουν στην κάμερα, έξω από το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού.

Τέλος δύο νέοι άντρες κολυμπούν και παίζουν στην Πλαζ της Κούλας, ενώ στην αμμουδιά ένα κορίτσι κι ένα αγόρι τους παρακολουθούν.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Πετρίδης Γιάννης

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
262

Φορμά
Super 8mm