Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στον Κορυδαλλό. Το φιλμ ανοίγει με έναν άνδρα που γυρίζει από τη δουλειά, με το μοτοποδήλατό του, κινούμενος στον τότε χωματόδρομο της οδού «Παπαρηγοπούλου». Βρίσκεται μπροστά από τους αριθμούς 20- 22 της οδού «Σύρου» και κατευθύνεται προς την ισόγεια κατοικία, που βρίσκεται εκεί κοντά.

Ο κινηματογραφιστής μας δείχνει, στην ταράτσα της κατοικίας, μια γυναίκα να βαδίζει, ξεφλουδίζοντας μήλο με μαχαίρι και αμέσως μετά μας δείχνει τον προηγούμενο άνδρα, να κινείται μαζί με έναν νεαρό, στην αυλή της κατοικίας. Μια νεαρή γυναίκα ανεβαίνει τη σκάλα, από τον κήπο στην ταράτσα, χαμογελώντας.

Ακολουθεί, τραβηγμένο από την ταράτσα, ένα πανοραμικό της περιοχής, όπου βλέπουμε ένα φορτηγό της εποχής, το τότε νεκροταφείο της Ανάληψης, την εκκλησία της Ανάληψης που βρίσκεται μέσα στο νεκροταφείο, και πίσω της, πλαγιές του βουνού Αιγάλεω.

Η κάμερα εστιάζει σε ένα νεαρό, που στη συνέχεια παίζει με τη νεαρή γυναίκα επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι. Ο κινηματογραφιστής στέκεται λίγο στο παιχνίδι τους και στη συνέχεια καταγράφει τον άνδρα του πρώτου πλάνου να καπνίζει και να χαλαρώνει στην ταράτσα. Από την ταράτσα βλέπουμε ένα ακόμα πανοραμικό, με την κάμερα να ξεκινά από το νεκροταφείο και να καταλήγει στην εκκλησία της Ανάληψης, που όπως διακρίνουμε, βρίσκεται ακόμα στη φάση της κατασκευής.

Το φιλμ κλείνει με την καταγραφή της νεαρής γυναίκας να πλησιάζει στον φακό μιλώντας και χαμογελώντας, τον άνδρα και τον νεαρό, να περνούν επίσης μπροστά από τον φακό, με τον άνδρα να χαιρετάει τον κινηματογραφιστή και το νεαρό να τρώει το ξεφλουδισμένο μήλο.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Μπαρδής Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Όχι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
101

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Το φιλμάκι είναι επικεντρωμένο στην τότε οικογένεια μου. Ο άνδρας με το μοτοποδήλατο είναι ο Σπύρος, ο πατέρας μου και η γυναίκα, που βαδίζει ξεφλουδίζοντας το μήλο, είναι η Αντωνία, η μητέρα μου. Ο νεαρός, που τρώει... το μήλο, είναι ο Γιάννης, ο αδελφός μου και η νεαρή γυναίκα είναι η Πόπη, πρώτη μου ξαδέλφη. Ο νεαρός που παίζει επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι μαζί με την ξαδέλφη μου είναι ο Χριστόφορος Κοτσέλης, γειτονάκι και συμμαθητής μου από το Δημοτικό Σχολείο.

Η κατοικία στην οποία αναφερόμαστε, ήταν τότε μια ωραία μονοκατοικία, που με τον όμορφο κήπο της αποτελούσε το «σπίτι» μου, τη δημιουργική φωλιά της οικογένειας μου. Από την ταράτσα της, που αποτελούσε και χώρο παιχνιδιού, ακόμη και χώρο ύπνου τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού, είναι τραβηγμένες όλες οι σκηνές και τα πλάνα του φιλμ. Εκεί έπαιξα, εκεί... διάβασα, εκεί μεγάλωσα.
Μπαρδής Νικόλαος