Στοιχεία συλλογέα

Μπαρδής Νικόλαος

Σαν παιδί, σαν νεαρός, μεγάλωσα στις περιοχές της Νίκαιας και του Κορυδαλλού. Εκεί έπαιξα, εκεί πήγα σχολειό.

Εκεί ήταν, τότε, που μια φωτογραφική μηχανή... με μάγεψε! Ήταν μια μηχανούλα μικρή, πολύ μικρή, λίγο μεγαλύτερη από το σπιρτόκουτο. Δεν είχε ρυθμίσεις! Και φωτογραγράφιζε μόνο με αρκετό φυσικό φως τριγύρω της. Από λιακάδα μέχρι και συννεφιά, όμως όχι πολύ βαριά! Την είχε αγοράσει, για την οικογένεια, ο Σπύρος, ο πατέρας μου.

Αργότερα, την εποχή του Γυμνασίου, ο Σπύρος, αγόρασε μια άλλη. Για μένα! Ήταν καταδική μου. Τη λέγανε “Lubitel 2”. Και με αυτή έβγαλα πάρα πολλές καλές φωτογραφίες. Γνώρισα και τη ΖΕΝΙΤ.
Αυτή, όμως, δεν την πολυσυμπάθησα.

Στη συνέχεια, γνωρίστηκα με μία «λήψεως», κινηματογραφική, οχτάρα. Είχα ζητήσει να μου φέρει μία, από το εξωτερικό, ο Γιάννης, ο ξάδερφος μου. Ήταν ναυτικός. Μια μέρα, στην Ακαδημίας, σε ένα μαγαζί με φωτογραφικά «έφυγε» από τον πάγκο, όπου την είχα ακουμπήσει... και έπεσε στο δάπεδο! Αυτές είναι στενοχώριες!

Την εποχή του Λυκείου απέκτησα μια άλλη, πιο προχωρημένη. Με αυτή τραβήχτηκαν και τα «δείγματα» που σας παρουσιάζονται, χωρίς βέβαια τη χρήση μουβιόλας και κολλέζας.

Θυμάμαι τώρα, την αγωνία μου, μέχρι το τραβηγμένο φιλμάκι να γυρίσει από τη Γερμανία, την τότε Δυτική. Εκεί τα στέλναμε για να «εμφανισθούν». Κι έκαναν μέρες να γυρίσουν. Και πόση αγωνία! Θα γύριζαν άραγε; Μήπως θα χάνονταν… στα Ταχυδρομεία; Και πώς θα γύριζαν; Μήπως υποφωτισμένα, μήπως υπερφωτισμένα, μήπως...;

Θυμάμαι επίσης την ανυπομονησία μου, μέχρι να έρθει στα χέρια μου το επόμενο τεύχος ενός μικρού κινηματογραφικού περιοδικού της εποχής. Μέσα από τις σελίδες του, έμαθα κάποιες στοιχειώδεις τεχνικές. Και σε αυτό, συναντήθηκα με θέματα, που έθιγαν κάποιοι «Κούνδουροι» και άλλοι!

Πόση συγκίνηση, ακόμα και σήμερα, όταν βρεθεί μπροστά μου.... ένα μικρό γκρι καρούλι! Ακόμα και άδειο!

Θυμάμαι...! Θυμάμαι...! Κι ήμουνα ευτυχισμένος!

Κι ας μην είχα... κινητό!

Πρόσφατο υλικό συλλογέα

video thumb

Μαθητική Παρέλαση 25ης Μαρτίου στη Νίκαια

25 Μαρ 1968
Νίκαια, Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αττική, Ελλάδα
video thumb

Γυμνάσιο Αρρένων Νίκαιας

Απρ 1968
Νίκαια, Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αττική, Ελλάδα
video thumb

Στον βράχο της Ακρόπολης

1967
Αθήνα, Αττική, Ελλάδα