Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Η ταινία καταγράφει την κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού του 1963.

Ξεκινάει με γενικό πλάνο του πλήθους στο λιμάνι. Πλήθος μαζεμένο στην γωνία των οδών Αγίου Νικολάου και Κορίνθου περιμένει την παρέλαση, κάτω από τις καμάρες του κτιρίου. Ζουμ και κοντινό πλάνο στην πινακίδα του δρόμου Αγίου Νικολάου.

Πρώτο άρμα ο προπομπός του Καρνάβαλου, πάνω σε σαλίγκαρο, και ακολουθεί ο Βασιλιάς Καρνάβαλος ντυμένος Μαχαραγιάς και το άνθινο άρμα πεταλούδα της Βασίλισσας. Η κάμερα βρίσκεται σε μπαλκόνι του πρώτου ορόφου κτιρίου.

Πολλά από τα επόμενα άρματα σχολιάζουν την επικαιρότητα: στο άρμα Μοντέρνοι Καιροί μια παρέα γυναικών κάθεται στο τραπέζι, ενώ από πίσω άνδρες με ποδιές κάνουν οικιακές δουλειές. Άρμα που ονομάζεται Ζητήματα Πατρών, με μια γυναίκα που συμβολίζει την πόλη και μακέτα πολυκατοικίας σχολιάζει πολεοδομικά ζητήματα. Υπάρχουν τα και παραδοσιακά θέματα της Αποκριάς, όπως μπεκρήδες διασωληνωμένοι με βαρέλια, ξυλοπόδαροι και γελωτοποιοί.

Ακολουθεί το επίκαιρο άρμα Αστροναύτης και Μπεκροναύτης (οι τίτλοι αναφέρονται σε δημοσιεύματα της εποχής) με εξωγήινο που τσουγκρίζει το ποτήρι με αστροναύτη και άρμα με την Κλεοπάτρα, που παραπέμπει στην μνημειώδη Χολιγουντιανή παραγωγή που γυριζόταν εκείνο το διάστημα.

Στο τέλος της παρέλασης τα άρματα με τους σοκολατορίχτες που μοιράζουν σοκολάτες στο πλήθος. Στα τελευταία νυχτερινά πλάνα βλέπουμε το πανηγυρικό κλείσιμο των εκδηλώσεων με το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου, με φωτιές και πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό της πόλης.

Συντεταγμένες

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
149

Φορμά
8mm