Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη, τη μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Μακεδονίας.

Το φιλμ ανοίγει με την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης και έναν άνδρα να περπατά, ενώ στο βάθος βλέπουμε τα κτήρια της πόλης. Η κάμερα στέκεται στον Λευκό Πύργο και έπειτα σ’ ένα περίπτερο που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του, με μια πινακίδα που διαφημίζει την εφημερίδα “Η Βραδυνή”. Τρεις άνδρες μπαίνουν στο πλάνο κι ο φακός τους ακολουθεί εστιάζοντας στον έναν από αυτούς που μιλάει χαμογελώντας.

Στη συνέχεια, ο κινηματογραφιστής, έχοντας ανέβει στην κορυφή του Λευκού Πύργου, μας δείχνει τον πύργο του ΟΤΕ καθώς και μέρος της πόλης και επιστρέφει στους τρεις άνδρες που καπνίζουν ενώ συζητάνε. Ένα σύντομο πλάνο του ενός να διαβάζει εφημερίδα ακολουθεί.

Το φιλμ κλείνει με ένα γενικό πλάνο της πόλης με όλη την ακτογραμμή και τον δρόμο.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Μπαρδής Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Όχι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
70

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Τον Απρίλιο του 1971, δύο πρώτα ξαδέλφια μου, ο Γιάννης και ο Παναγιώτης, ο αδελφός μου ο Γιάννης, ο πατέρας μου ο Σπύρος, και εγώ, ξεκινήσαμε από την Αθήνα, με το ιδιωτικό αυτοκίνητο της οικογένειάς μας, για το Βελιγράδι. Κίνητρο του ταξιδιού μας ήταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας του Παναθηναϊκού με τον Ερυθρό Αστέρα.

Περνώντας από τη Θεσσαλονίκη, αφήσαμε εκεί τον Σπύρο, όπως είχαμε προγραμματίσει, επειδή οι Αρχές δεν του είχαν επιτρέψει την είσοδο στην τότε Κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία.

Στον γυρισμό μας από το Βελιγράδι, επισκεφθήκαμε τη Θεσσαλονίκη. Εκεί, στην περιοχή γύρω από τον Πύργο τον Λευκό, περάσαμε στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς.

Στη συνέχεια, συναντήσαμε τον Σπύρο κι όλοι μαζί ξεκινήσαμε το ταξίδι του γυρισμού, προς την Αθήνα. Η Θεσσαλονίκη είναι από τις ωραιότερες πόλεις της Μακεδονίας μας.
Μπαρδής Νικόλαος