Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στα Μάλια, μια κωμόπολη και έδρα ομώνυμης κοινότητος του Δήμου Χερσονήσου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Βρίσκεται επί της παλιάς Εθνικής Οδού Ηρακλείου - Αγίου Νικολάου και απέχει 35 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο.

Το φιλμ ανοίγει με ένα άρμα απ’ το καρναβάλι της αποκριάς έχοντας πάνω του ένα αυτοσχέδιο βαλλιστικό πύραυλο που γράφει “κρουζ”. Αμέσως μετά περνάει ένα άρμα μ’ ένα μεγάλο λευκό περιστέρι στο καπό ενός αυτοκινήτου. Καθώς το άρμα απομακρύνεται βλέπουμε πλήθος κόσμου τριγύρω αλλά και στα μπαλκόνια των σπιτιών ενώ διακρίνουμε μια ταμπέλα που γράφει “PANSION SOFOKLES”.

Η κάμερα μας μεταφέρει στην αντίθετη πλευρά του δρόμου μ’ ένα λεωφορείο της εποχής να περνάει, μια οδική ταμπέλα να μας ενημερώνει ότι στα αριστερά είναι η πλαζ Μαλίων, μια μικρότερη ταμπέλα να γράφει “Sun Beach Apartments and tavern-bar” και ακόμα μια ακριβώς από κάτω που γράφει “Παντοπωλείο Ζ. Μ. ΜΑΡΙΕΤΟΥ”.

Κόσμος έχει συγκεντρωθεί έξω από μια ταβέρνα και ξεχωρίζουμε το βαρέλι κρασιού στα αριστερά, δίπλα τραπέζια στρωμένα που προσφέρουν κρασί καθώς κι ένα παγκάκι με μια αποκριάτικη φιγούρα πίσω του. Δυο ηλικιωμένοι κάθονται σ’ ένα τραπεζάκι ενώ γυναίκες με παραδοσιακές στολές και άντρες έχουν ξεκινήσει τον χορό. Μασκαράδες απολαμβάνουν το ποτό τους συζητώντας κι ο φακός στέκεται σε δυο ακόμα μασκαράδες έναν νεαρό που μιλάει μ’ έναν ηλικιωμένο που έχει ένα τσιγάρο στο στόμα κι ένα μικρόφωνο στο χέρι.

Η εικόνα αλλάζει μ’ ένα γαϊδουράκι που το έχουν ντύσει για την περίσταση να περνάει μπροστά απ’ τον ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ καρναβαλιστές, που είναι βαμμένοι στο ίδιο μοτίβο, χορεύουν προσκαλώντας τους καθήμενους να πάρουν και εκείνοι μέρος. Ο κινηματογραφιστής επιστρέφει στα πλάνα απ’ το καρναβάλι με τα άρματα καθώς και τον βασιλιά καρνάβαλο και στέκεται στον χορό γαϊτανάκι των κοριτσιών. Ένα απ’ τα άρματα γράφει "ΕΟΚ made in USA” ενώ ακολουθούν ένα αυτοσχέδιο σκάφος, παιδάκια ντυμένα μασκαράδες κι ένα άρμα που γράφει “ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ Ο ΠΟΘΟΣ”.

Η κάμερα στέκεται στο πανό “Καρναβάλι στα Μάλια - Κυριακή 20-3-83”. Ένα σύντομο πλάνο με κόσμο που έχει βγει στα μπαλκόνια και παρακολουθεί την πομπή του καρναβαλιού και επιστροφή στον βασιλιά Καρνάβαλο και το γαϊτανάκι.

Το φιλμ κλείνει με την αναπαράστασης της τελετής γάμου ενός ζευγαριού καθώς και μια άμαξα μ’ ένα πολύ τρομαγμένο άλογο.

Συντεταγμένες

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αργυράκης Γιώργης

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
313

Φορμά
Super 8mm