Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στη Μυτιλήνη, μια πόλη κτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο της νήσου Λέσβου.

Το φιλμ ανοίγει με πλάνα απ’ το κάστρο της Μυτιλήνης. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου καλύπτοντας μια έκταση 200 στρεμμάτων που χωρίζεται σε τρία μέρη το Άνω, το Μεσαίο και το Κάτω. Βλέπουμε μέρος του προμαχώνα του Άνω Κάστρου που βρίσκεται στο νότιο και δυτικό μέρος και εκεί υπάρχει η Κεντρική Δυτική Πύλη, ο Πύργος της Βασιλοπούλας με το οικόσημο των Γατελούζων και τα ερείπια του Οθωμανικού τεμένους Κουλέ Τζαμί το οποίο χτίστηκε πάνω σε χριστιανικό ναό του Αγίου Ιωάννη που χρονολογείται από την Περιόδο των Γατελούζων.

Ο κινηματογραφιστής εστιάζει σε μια γυναίκα που βρίσκεται μέσα στο κάστρο και έπειτα βλέπουμε τη θέα με το λιμάνι, την πόλη να φαίνεται αμυδρά στο βάθος αλλά και τον φάρο μ’ ένα κοντινό του κινηματογραφιστή.

Στη συνέχεια, μια οικογένεια στέκεται στην πύλη του κάστρου και μ’ ένα πανοραμικό πλάνο βλέπουμε το Μεσαίο Κάστρο, το μεγαλύτερο σε έκταση τμήμα που διαμορφώθηκε από τους Γατελούζους. Σώζονται τα κτήρια οθωμανικής περιόδου: Πυριτιδαποθήκη, μουσουλμανικό ιεροσπουδαστήριο (Μεντρεσές), Μπεκτασικός Τεκές, Στρατιωτικό Νοσοκομείο-Φυλακές, Χαμάμ και Κρήνη. Υπάρχει ακόμη και υπόγεια δεξαμενή με δυνατότητα αποθήκευσης 400 κυβικών νερού.

Ένας άντρας στέκεται σ’ ένα προτείχισμα και θαυμάζει τη θέα. Μερικά κίτρινα λουλούδια και επιστροφή στο κάστρο με ένα σύντομο πλάνο απ’ το εσωτερικό του και την Πυριτιδαποθήκη στον Μεγάλο Περίβολο. Ένα ακόμα πανοραμικό με όλη την πόλη, το λιμάνι και τον καταπράσινο πευκώνα.

Το φιλμ κλείνει με απόψεις από τα τείχη του Μεσαίου Κάστρου και τους προμαχώνες και το άγαλμα της Ελευθερίας που βρίσκεται στην περιοχή Τσαμάκια και πιο συγκεκριμένα στη θέση όπου έως και το 1922 βρισκόταν το φρούριο Καστρέλι. Δημιουργός φέρεται να είναι ο γλύπτης Γρηγόριος Ζευγώλης, ενώ το σχέδιο επιμελήθηκε ο Λέσβιος ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Παπαδήμος Δημήτριος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
98

Φορμά
Super 8mm