Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ηρώδειο.

Στο φιλμ παρακολουθούμε αποσπάσματα από την πρώτη παράσταση των ρωσικών μπαλέτων Μπολσόι στην Ελλάδα. Δόθηκαν 4 παραστάσεις στις 16, 17,18 και 27 Αυγούστου 1977.

Πρόκειται για το μπαλέτο «Σπάρτακος» του Αράμ Ιλίτς Χατσατουριάν, σε χορογραφία του πρώτου χορογράφου και καλλιτεχνικού διευθυντή των μπαλέτων Μπολσόι, Γιούρι Γκριγκορόβιτς, με πρώτο σολίστ τον Μιχαήλ Λεονίντοβιτς Λαβρόφσκι στον ρόλο του Σπάρτακου καθώς και τους Βλαντιμίρ Βασίλιεφ και Γιούρι Βλαντιμίροφ σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το φιλμ ανοίγει με τον σολίστ Μιχαήλ Λαβρόφσκι που τον βλέπουμε ως Σπάρτακο. Το έργο παρουσιάζει τα κατορθώματα του Σπάρτακου, του αρχηγού των σκλάβων και την εξέγερση των σκλάβων εναντίον των Ρωμαίων. Όμως η υπόθεση του μπαλέτου σε πολλά σημεία αποστασιοποιείται από τα ιστορικά γεγονότα.

Ακολουθούν πλάνα με όλο το μπαλέτο στη σκηνή, τη σολίστ Νατάλια Μπεσμέρτνοβα καθώς και φιγούρες ζευγαριών. Στη συνέχεια, ανεβαίνει στην σκηνή ο Βλαντίμιρ Βασίλιεφ και παρακολουθούμε για λίγο τον χορό του. Ο κινηματογραφιστής μας δείχνει την 3η πράξη με την μάχη του Σπάρτακου και το τέλος της παράστασης. Το φιλμ κλείνει με τις υποκλίσεις των πρωταγωνιστών.

*Τα μπαλέτα Μπολσόι είναι ένας παγκοσμίως διάσημος ρωσικός θίασος με έδρα του το θέατρο Μπολσόι της Μόσχας. Ιδρύθηκαν το 1776 και είναι ένα από τα παλαιότερα συγκροτήματα μπαλέτου στον κόσμο αλλά και από τα πιο πολυπρόσωπα. Στις μέρες μας, απασχολεί συνήθως 220 χορευτές. Η πλειοψηφία των χορευτών προέρχεται από την Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας, γνωστή ως Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι. Η Παγκόσμια Πρώτη του θρυλικού μπαλέτου Η λίμνη των κύκνων δόθηκε το 1877 από τα μπαλέτα Μπολσόι.

Συντεταγμένες

Φυσικά πρόσωπα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Παπαδήμος Δημήτριος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
197

Φορμά
Super 8mm