Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στα Χανιά, παραλιακή πόλη της βορειοδυτικής Κρήτης, ένας από τους σημαντικότερους λιμένες της και πρωτεύουσα του νομού Χανίων, στην Ελλάδα.

Το φιλμ ανοίγει με ένα πανοραμικό πλάνο του λιμανιού της παλιάς πόλης που αποτελεί το ομορφότερο και πιο τουριστικό σημείο των Χανίων. Κατασκευασμένο από τους Ενετούς μεταξύ 1320-1356, υπήρξε σημαντικός σταθμός για το βενετσιάνικο πολεμικό ναυτικό και ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου.

Ο φακός απαθανατίζει δυο γυναίκες που θαυμάζουν τη θέα έχοντας φόντο το ενετικό φρούριο Φιρκά, το οποίο κατασκεύασαν οι Ενετοί ονομάζοντας το Revellino del Porto και ήταν ένα οχυρωματικό έργο για την προστασία του λιμανιού. Η κατασκευή του ξεκίνησε περίπου στα μέσα του 16ου αι. και ολοκληρώθηκε μερικά χρόνια πριν την πτώση της πόλης και την κατάληψή της από τους Τούρκους το 1645.

Στην συνέχεια περπατάνε και πίσω τους ξεχωρίζει ο Αιγυπτιακός φάρος του 19ου αιώνα σε σχήμα μιναρέ, χτισμένο στα θεμέλια του παλαιότερου βενετσιάνικου φάρου και είναι ένα χαρακτηριστικό μνημείο του λιμανιού.

Ένα ακόμα πλάνο του φρουρίου και απόψεις του λιμανιού, με τις δυο γυναίκες να έχουν σταθεί στην άκρη της εξέδρας και έπειτα η εικόνα αλλάζει με δυο άντρες να συζητούν μεταξύ τους μπροστά απ’ το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Το φιλμ κλείνει με τον κινηματογραφιστή να μας δείχνει δυο περαστικούς και λίγο πιο δίπλα τους ένας άντρας με την παραδοσιακή φορεσιά της Κρήτης να απομακρύνονται απ’ τον φακό ενώ έρχονται προς το μέρος του οι δυο γυναίκες.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
63

Φορμά
8mm