Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Η Σύρος είναι ένα νησί του συμπλέγματος των Κυκλάδων, στο Αιγαίο πέλαγος, στην Ελλάδα.

Ο κινηματογραφιστής, από το πλοίο που προσεγγίζει τη Σύρο από τα βορειοανατολικά της, μας δίνει γενικό πλάνο του μεγαλοπρεπούς πέτρινου Ναού, βυζαντινού ρυθμού με τρούλο, του Αγίου Δημητρίου, στο βάθος τα απότομα ημιορεινά της Πάνω Μεράς. Είναι ο πρώτος Ναός που αντικρίζει ο επισκέπτης, καθώς το πλοίο περνάει από τη συνοικία Βαπόρια και κατευθύνεται στο λιμάνι του νησιού.

Καθώς συνεχίζεται ο πλους στα ανατολικά του νησιού, πλάι στα Βαπόρια, αρχίζει να εμφανίζεται η πρωτεύουσα του νησιού, Ερμούπολη, ενώ στην κορυφή του λόφου Δήλι βλέπουμε να δεσπόζει ο Ι. Ν. Αναστάσεως του Σωτήρος. Διαπλέουμε ακόμα πλάι στα Βαπόρια και διακρίνουμε, σε υπερυψωμένη αυλή, τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Ερμούπολης.

Η πρωτεύουσα του νησιού αποκαλύπτεται σιγά - σιγά μπροστά μας, αμφιθεατρικά κτισμένη ανάμεσα στον λόφο Δήλι και το λόφο της Άνω Σύρου, στο βάθος το βουνό Πύργος μ’ ένα εκκλησάκι στην κορυφογραμμή του.

Λίγο χαμηλότερα, στην κορυφή της Άνω Σύρου, διακρίνεται η Μητρόπολη των Καθολικών του νησιού Άγιος Γεώργιος, ναός γνωστότερος ως Σαν Τζώρτζης.

Πιο κοντινό πλάνο του Αγίου Νικολάου, φαίνονται πεντακάθαρα ο μπλε τρούλος, το αέτωμα και οι πύργοι των κωδωνοστασίων. Επίσης έχουμε εικόνα της αστικής δόμησης με έντονα τα στοιχεία του κλασικισμού.

Επόμενο κάδρο, στο ψηλότερο σημείο του λόφου Δήλι, ο Ιερός Ναός Αναστάσεως του Σωτήρος και τμήμα του οικισμού της Ερμούπολης.

Ένας λιμενοβραχίονας με φάρο και γενικά πανοραμικά πλάνα της Ερμούπολης. Ψαροκάικα δεμένα στο λιμάνι, ένα απ’ αυτά βγαίνει για εργασία.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Νίκος Σταθογιαννόπουλος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
131

Φορμά
16mm