Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
«Περπατούσα κάθε μέρα τα τέσσερα μίλια ως το σύγχρονο χωριό του Μυστρά και το ένα μίλι ως την πύλη της παλιάς πόλης. Τα ερείπια ήταν σχεδόν αποκλειστικά δικά μου» γράφει ο Στήβεν Ράνσιμαν για το Βυζαντινό Δεσποτάτο του Μυστρά ή Μυζηθρά που είναι σκαρφαλωμένος στον Ταΰγετο.

Το φιλμ ανοίγει με πλάνα από την Ιερά μονή Περιβλέπτου (14ος αιώνας) στην κάτω πόλη και ανηφορίζει προς την Άνω πόλη όπου ο φακός περιπλανιέται στα χαλάσματα ανεβαίνοντας την ράχη του βουνού. Στην κάτω πόλη σώζονται σε καλή κατάσταση η οικία του Λάσκαρη και το αρχοντικό του Φραγκόπουλου.

Στην συνέχεια του φιλμ παρακολουθούμε τον κινηματογραφιστή καθώς ανηφορίζει τις αψιδωτές καμάρες που ένωναν τις κατοικίες, δίνοντας μας πλάνα από την Μονή Αγίας Σοφίας και τα ερείπια της Μεσαιωνικής πόλης.

Ψηλά στέκει αγέρωχο το απόκοσμο κάστρο που έχτισε του Βιλεαρδουίνος το 1247 όπου ξεκινά η ιστορία του Μυστρά και πιο κάτω ό,τι απέμεινε από τη Μεσαιωνική πόλη.

Το φιλμ κλείνει με πλάνα της Άνω Πόλης, στέκεται για λίγο στην Μονή Αγίας Σοφίας (βασιλική με νάρθηκα) χτισμένη το 1350 από τον Μανουήλ Καντακουζηνό, κατηφορίζοντας στο συγκρότημα των Παλατιών, δίνοντας μας πλάνα από την πτέρυγα των Καντακουζηνών (14ος αιώνας ) και την πτέρυγα των Παλαιολόγων (15ος αιώνας).

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
97

Φορμά
8mm