Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Η Καισαριανή είναι Δήμος της Αθήνας. Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής υπήρξε πεδίο εξάσκησης βολής για αθλητές σκοποβολής, ένοπλες δυνάμεις και κυνηγούς.

Τον χώρο αυτόν επέλεξαν, την Πρωτομαγιά του 1944, οι Γερμανοί κατακτητές προκειμένου να εκτελέσουν 200 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στον κατοχικό στρατό. Από τότε έχουν καθιερωθεί τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη των εκτελεσθέντων.

Στην ταινία παρακολουθούμε την εκδήλωση των 20 χρόνων από τις εκτελέσεις, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου του 1964 από τους συγγενείς των εκτελεσθέντων μαζί με την Πανελλήνια Ένωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνιξ».

Στα πρώτα πλάνα βλέπουμε κόσμο, κρατώντας στεφάνια, να συγκεντρώνεται στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου. Στη συνέχεια βλέπουμε μια μεγαλειώδη πορεία τιμής και μνήμης, με χιλιάδες λαού όλων των ηλικιών με τα δεκάδες στεφάνια, να ανηφορίζουν την λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, προς το Σκοπευτήριο ή Θυσιαστήριο της Λευτεριάς, όπως ονομαζόταν παλιότερα.

Άφιξη στο σκοπευτήριο, η πορεία εισέρχεται κι άλλο συγκεντρωμένο πλήθος ήδη στο χώρο την υποδέχεται χειροκροτώντας. Σε επόμενο πλάνο τα στημένα, για την εκτέλεση, οπλοπολυβόλα, δίπλα σ’ ένα απ’ αυτά ένα γερμανικό κράνος.

Ακολουθεί η κατάθεση στεφάνων, ο κόσμος ραίνει με κόκκινα γαρύφαλλα τον τόπο της θυσίας, αστυνομικοί παρόντες.

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Κουρουνιώτης Βύρων

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
287

Φορμά
8mm