Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Ο παραδοσιακός γάμος, με ιστορία 300 χρόνων, οργανωνόταν από τα Μπρατίμια. Δηλαδή τους εκλεκτούς φίλους του γαμπρού και της νύφης.

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, συγγενείς και φίλοι ασχολούνταν με την συγκέντρωση και τακτοποίηση της Προίκας. Την Πέμπτη ζυμώνεται το γαμήλιο ψωμί. Την Παρασκευή οι Κερατζήδες (αγωγιάτες) με τα άλογα στολισμένα και τα όργανα μετέφεραν την προίκα στα γραφικά καλντερίμια του χωριού με κατάληξη στην κεντρική πλατεία όπου θα γίνει το κόψιμο του νυφικού.

Πρώτο πλάνο έχουμε ταμπέλα του Δήμου με χάρτη και πληροφορίες για την Μακρινίτσα. Χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, είναι από τα πιο τουριστικά ορεινά χωριά της Ελλάδας και φημίζεται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και για την εξαιρετική θέα που διαθέτει προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται «μπαλκόνι του Πηλίου».

Η παρέα μας πλησιάζει στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου μπροστά από ένα εστιατόριο είναι συγκεντρωμένος κόσμος. Βλέπουμε να ξεκινάει μια πομπή με οργανοπαίκτες και από πίσω ένας άντρας καβάλα σε ένα γαϊδουράκι κρατάει ένα πιατάκι και ένα μπουκάλι Είναι ο Κερατζής. Ακολουθούν γαϊδουράκια φορτωμένα με την προίκα της νύφης, καθώς και γυναίκες που κρατούν τα φορέματα της σε κρεμάστρες. Το κέρασμα συνεχίζεται από τον Κερατζή . Εντυπωσιακός είναι ένας ηλικιωμένος αγροφύλακας με μπλε στολή και με όμορφο μεγάλο μουστάκι την ώρα που τον κερνάει ο καβαλάρης.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
87

Φορμά
8mm