Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το φιλμ ανοίγει με πλάνα από την πλατεία Izmir Cumhuriyet στην Σμύρνη της Τουρκίας όπου έχουμε πλάνα άγαλμα του έφιππου Κεμάλ Ατατούρκ.

Συνεχίζουμε στην προκυμαία όπου παρακολουθούμε τον ελαφρύ κυματισμό της θάλασσας, τον λιμενοβραχίονα του λιμανιού με τον μικρό φάρο και το ναυτικό κέντρο υγείας και αφήνουμε πίσω μας ένα σκάφος του λιμενικού συνεχίζοντας την περιήγηση μέσα στην πόλη.

Πλάνα από ένα παλιό αρχοντικό με κλειστό τζαμένιο χαγιάτι καθώς η παρέα χαμογελά μπροστά στον φακό. Ο κινηματογραφιστής συνεχίζει τις λήψεις από την προκυμαία της Σμύρνης, στέκεται σε έναν τούρκικο κιοσέ, (μικρά στεγασμένα, ή μη, ξύλινα μπαλκονάκια) και προσπερνά την αφίσα του χαμογελαστού Dario Moreno (συνθέτης, στιχουργός, ηθοποιός, τραγουδιστής, κιθαρίστας).

Στη συνέχεια μεταφερόμαστε επί της Yali Cadessi στο Κορδελιό. Πλάνα από παλιά νεοκλασικά αρχοντικά και στην παρέα που πλησιάζει δυο καμήλες με φίμωτρο κουβαλώντας πραμάτεια.

Το φιλμ κλείνει με μνήμες να ξυπνούν καθώς η παρέα βρίσκεται μπροστά στο πατρικό σπίτι του πατέρα Αθανασόγλου που αναγκάστηκε ν΄αφήσει το 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
154

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Η οικογένεια του πατέρα μου, από το Αϊδίνι μετακόμισε στο Κορδελιό, απέναντι από την Σμύρνη.
Αυτό που έψαχναν να βδρουν ήταν το σπίτι στο Κορδελιό που άφησαν πίσω τους το 1922. Ήταν πάνω στην παραλία, όμως τώρα είναι πολυκατοικίες.
Αθανασόγλου Νικόλαος