Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το Σαλβαδόρ (Σωτήρας) είναι η πρωτεύουσα της Βραζιλιάνικης πολιτείας Μπαΐα και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, μετά το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Τα πρώτα πλάνα της ταινίας είναι από την άφιξη του κινηματογραφιστή και της παρέας του στο αεροδρόμιο, όπου μια ταμπέλα καλωσορίζει μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο τους ταξιδιώτες, γράφοντας στα πορτογαλικά, αγγλικά κα γαλλικά τη φράση «Χαμογελάστε... βρίσκεστε στην Μπαΐα».

Αμέσως μετά βρισκόμαστε σε αυτοκίνητο, σε δρόμο του Σαλβαδόρ, όπου αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για περίοδο καρναβαλιού, καθώς κυκλοφορούν αρκετοί μεταμφιεσμένοι κι άλλοι παίζοντας τύμπανα.

Ο κινηματογραφιστής και η παρέα του φτάνουν στο κατάλυμα τους Pousada do convento do Carmo, παλαιό μοναστήρι που έχει μετατραπεί σε πανδοχείο, ενώ πλάι στο κτίσμα διακρίνουμε το καμπαναριό του ρωμαιοκαθολικού ναού της Παναγίας του όρους Καρμέλ, συνδεδεμένου με τη μονή.

Περπατώντας πια, βρισκόμαστε στο ιστορικό κέντρο του Σαλβαδόρ ή αλλιώς Pelourinho, όπου θαυμάζουμε την αρχιτεκτονική των κτισμάτων και ιδιαιτέρως των ναών της πορτογαλικής αποικιοκρατίας, ένα καμπαναριό σε φάση αναστύλωσης - συντήρησης, πολύς κόσμος στο δρόμο, ένα περίπτερο με δεκάδες περιοδικά αναρτημένα γύρω του, διακρίνουμε τα καμπαναριά του Αγίου Φραγκίσκου, άνθρωποι σε μια ουρά, μια γυναίκα κοιτάζει στην κάμερα, ένα κατάστημα που λέγεται «L’ atelier» με αναμνηστικά διακοσμητικά, ο κινηματογραφιστής ζουμάρει σ’ ένα γλυπτό. Παραδίπλα δύο άντρες κατασκευάζουν και εκθέτουν κοσμήματα.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Βερνίκος Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
102

Φορμά
Super 8mm