Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Ο ναός του Γκαρνί (Garni) βρίσκεται στο Kotayk της Αρμενίας και είναι ο μοναδικός παγανιστικός ναός που διασώθηκε από τον εκχριστιανισμό και την καταστροφή όλων των παγανιστικών δομών καθώς θεωρήθηκε μαυσωλείο. Αυτή τουλάχιστον είναι η επικρατέστερη άποψη.

Ο ναός είναι πάνω σε πόδιο (podium), περίπτερος, ιωνικού ρυθμού, περιστοιχίζεται από εικοσιτέσσερις κίονες που καταλήγουν σε τριγωνικό αέτωμα, και είναι διακοσμημένος με ανάγλυφα, στήλες βασάλτη, μαρκίζες, και λαξευτά κιονόκρανα.
Είναι αφιερωμένος στον θεό Mihr (ταυτίζεται με τον Μίθρα των Περσών και τον Ήλιο των Ελλήνων), και το άγαλμα του βρίσκονταν εντός του ναού, ώστε να είναι ορατό ακόμα και από αυτούς που προσεύχονταν έξω από το κτίριο.

Η ακριβής χρονολογία κατασκευής του ναού είναι άγνωστη και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

Κυρίαρχη άποψη είναι πως η ανέγερση του ναού υλοποιήθηκε από τον βασιλιά της Αρμενίας Τιριδάτη Α’ με χρηματοδότηση από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα το 77 μ.Χ. μα κάποιοι ιστορικοί αποδίδουν την κατασκευή του στον Αρμένιο βασιλιά Τρντάτ.

Ο ναός λεηλατήθηκε από τον Ταρμελάνο το 1386 και το 1679 καταστράφηκε από σεισμό.

Τα θραύσματα του διασκορπίστηκαν σε όλο το φαράγγι του ποταμού Azat.

Το 1966 ξεκίνησαν τα έργα ανακατασκευής από την Τότε Σοβιετική Ένωση. Ο ναός αποκαταστάθηκε πλήρως στην αρχική του μορφή σχεδόν από τα ίδια τα μέλη του, μιας και οι κάτοικοι συγκέντρωναν επί χρόνια τα κομμάτια του κατεστραμμένου κτηρίου από τις γειτονικές πλαγιές. Κάποια στοιχεία που έλειπαν αντικαταστάθηκαν με σύγχρονα.

Το φιλμ ανοίγει με υπαίθριους μικροπωλητές και επισκέπτες έξω από τον ναό και στην πορεία βλέπουμε λήψεις από τα αετώματα, τα περιστύλια, και την κιονοστοιχία του ναού.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
33

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Μόλις επιστρέψαμε από μια εκδρομή και ξεκινάμε για μια άλλη - αυτή τη φορά στο Garni και Geghard. Τι είναι στο Garni; Παραδόξως, ένας θαυμάσιος ελληνιστικός ναός του Απόλλωνα, που είναι εντυπωσιακά τοποθετημένος σε μια κορυφή, με θέα σε ένα βαθύ φαράγγι. Ο ναός κατέρρευσε ως αποτέλεσμα σεισμού το 1679, αλλά όμως διατηρήθηκε τόσο μεγάλο μέρος του αρχικού οικοδομικού υλικού, που οι αρχαιολόγοι ήταν σε θέση να κάνουν μια σχεδόν πλήρη αποκατάσταση πριν από μερικά χρόνια.
Bonar, Andrew Graham