Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Η Πάφος είναι πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.

Η Μονή Αγίου Νεοφύτου είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της επαρχίας Πάφου στην Κύπρο και από τις πιο γνωστές εκκλησίες-μοναστήρια του νησιού και βρίσκεται σε μια απομονωμένη περιοχή μέσα σε καταπράσινο τοπίο, στα 11 χιλιόμετρα βόρεια από την Πάφο

Η ταινία ξεκινάει με ένα γενικό πλάνο της Μονής του Αγίου Νεοφύτου (αναφέρεται ως Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος), η κάμερα πλησιάζει τη σκάλα που οδηγεί στην είσοδο της μονής και πίσω από την είσοδο τον ναό του Αγίου. Πάνω από την κεντρική πόρτα βλέπουμε σε αγιογραφία τη μορφή του Αγίου Νεοφύτου, ανάμεσα σε δυο αγγέλους. Στη συνέχεια βλέπουμε ένα μπαλκόνι σε κτίσμα του συγκροτήματος, διακοσμημένο με αγιογραφίες, ενώ κάτω απ΄το μπαλκόνι ένας άντρας σκαλίζει τον κήπο της μονής.

Και η ταινία κλείνει με ένα γενικό πλάνο της Εγκλείστρας, η οποία αποτελούσε αρχικά μία μικρή φυσική σπηλιά στην ανατολική πλευρά ενός λόφου, όπου έζησε και ασκήτεψε, έως το θάνατο του ο Άγιος Νεόφυτος, που σύμφωνα με την «Τυπική Διαθήκη», που συνέταξε ο ίδιος το 1214, εγκαταστάθηκε στο μικρό λαξευτό στο βράχο εκκλησάκι το 1159.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
23

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Τι είναι αυτό; Είναι ένα από τα πολλά μοναστήρια στην Κύπρο - το μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου, ένα καλό παράδειγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής, που περιέχει ωραίες τοιχογραφίες και εικόνες.
Bonar, Andrew Graham