Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το Hakone Daimyo Gyoretsu είναι ένα φθινοπωρινό φεστιβάλ τ' οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 3 του Νοέμβρη (ημέρα πολιτισμού Bunka no Hi για όλη την Ιαπωνία), στο θέρετρο Hakone-Yumoto Onsen.

Έως το 1935 η παρέλαση περιελάμβανε μόνο τους σαμουράι του φεουδάρχη και τους άντρες τους, τους προσωπικούς εργάτες (Yokko) και τους τοπικούς εργάτες με προσωρινή πρόσληψη (kumosuke). Από το 1935 και έπειτα η πομπή διαφοροποιείται σε σύγκριση με την παρέλθουσα και προστίθονται σε αυτήν η γυναικεία παρουσία, γκέισες (geisa), και ελκυστικά αντικείμενα όπως όπλα για την προσέλκυση τουρισμού.

Επίκεντρο του φεστιβάλ είναι η αναπαράσταση της πομπής του Φεουδάρχη, ένα σύστημα εναλλάξ παρουσίας (sankin kotai) που καθιέρωσε ο Ιεγιάσου Τοτουγκάβα όταν έγινε Σογκούν (Shogunate) δηλαδή Κυβερνήτης του κράτους, ώστε ν΄αποδυναμώσει οικονομικά όλους τους φεουδάρχες (daymio) της χώρας.

Σύμφωνα με αυτό όλοι οι φεουδάρχες ήταν υποχρεωμένοι κάθε δεύτερο έτος να ζουν στο Έντο (σημερινό Τόκυο) πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, διατηρώντας κατοικία εκεί και προσφέροντας χρήματα για την πόλη του Κυβερνήτη.Το μέγεθος της πομπής καθορίζονταν σύμφωνα με την καλλιέργεια του ρυζιού, δηλαδή όσο περισσότερο ρύζι καλlιεργούνταν στα εδάφη τους, τόσος περισσότερος πλούτος έπρεπε να δαπανηθεί για την πομπή τους.

Η σύζυγος και ο κληρονόμος παρέμεναν εκεί όμηροι στην ουσία ως μοχλός πίεσης.

Στο φιλμ παρακoλουθούμε μέρη της πομπής, Σαμουράι με τους πολεμιστές τους, κομιστές φορείων, γκέισες, παραδοσιακούς χορευτές geig.

Η πομπή ξεκινά δέκα η ώρα το πρωί από τον ναό Soungi και δύο μεσημβρινή καταλήγει στο Yomoto Fujiya Hotel.

Συντεταγμένες

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
206

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Έχουμε έρθει εδώ για να δούμε το λεγόμενο Daimyo Gyuretsu, ή την πομπή των φεουδαρχικών ηγεμόνων, που ενσαρκώνεται εδώ κάθε χρόνο. Με τι έχει να κάνει αυτή η πομπή; Λοιπόν, κατά τη διάρκεια της περιόδου Tokugawa, δηλαδή από το 1600 έως το 1868, ο Shogun κατοικούσε στο Yedo, το σημερινό Τόκιο, και επινόησε έναν πολύ έξυπνο τρόπο να διατηρήσει τους φεουδάρχες βαρόνους του. Διέταξε να παρίστανται στην αυλή του σε εναλλασσόμενες θητείες, και όταν πήγαιναν στο σπίτι τους έπρεπε να αφήσουν τους κληρονόμους και τις συζύγους τους στο Yedo ως ομήρους.

Επιπλέον, διέταξε ότι όταν έρχονταν στο Yedo, έπρεπε να φέρουν μαζί τους έναν μεγάλο αριθμό υπηρετών, να είναι ντυμένοι με ακριβά κοστούμια και να φέρνουν δώρα, καθώς και προμήθειες για τη διαμονή τους στο Yedo. Με αυτά τα μέσα ο Shogun ελαχιστοποίησε αποτελεσματικά την ικανότητά τους να συσσωρεύουν χρήματα με τα οποία να συγκέντρωναν στρατούς για να πολεμήσουν εναντίον του.

Μεταξύ εκείνων που συμμετέχουν στην πομπή μπορούμε να δούμε διάφορους τύπους στρατιωτών, αχθοφόρων, κομιστές φορείων, υπηρέτριες, μουσικούς και φυσικά γκέισες. Ο θεσμός της γκέισας, παρεμπιπτόντως, εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά είναι μάλλον αλήθεια να πούμε ότι σταδιακά πεθαίνει. Οι νέες γυναίκες σήμερα δεν είναι πλέον διαθέσιμες να περάσουν από τη μακρά μαθητεία που απαιτείται για να αποκτήσουν όλα τα προτερήματα της αληθινής γκέισας.
Bonar, Andrew Graham