Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Στις 20 Ιουλίου 1974 ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα κατάληψη εδαφών του νησιού και βίαιη μετατόπιση του ενός τρίτου του Ελληνοκυπριακού πληθυσμού. Εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα κυβερνούσε, μέσω του πραξικοπήματος του 1967, η Χούντα των συνταγματαρχών.

Η ταινία ξεκινάει με εξώφυλλα ελληνικών και ξένων εφημερίδων, που φυσικά όλα αφορούσαν στη κατάσταση στην Κύπρο. Οι εφημερίδες είναι: Ελεύθερος κόσμος, The Daily telegraph, Απογευματινή, Herald Tribune. Ακολουθούν πλάνα από την ελληνική τηλεόραση, όπου βλέπουμε στιγμές της τουρκικής εφόδου. Η στρατιωτική κυβέρνηση της Ελλάδας αυθημερόν διέταξε Γενική Επιστράτευση. Στη συνέχεια, το εξώφυλλο της Athens Mirror αναφέρεται στην κινητοποίηση του ελληνικού στρατού, πάλι πλάνα από την τηλεόραση όπου βλέπουμε πυραύλους, αεροπλάνα, αλεξιπτωτιστές και το εξώφυλλο της εφημερίδας Τα Νέα ενημερώνει για την επιστράτευση.

Πλάνα από άντρες που παρουσιάζονται για να επιστρατευτούν, δρόμοι γεμάτοι αυτοκίνητα, πλήθη ανθρώπων συγκεντρωμένα σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Σε εξώφυλλο της αθλητικής εφημερίδας Αθλητική, αναφέρεται η επιστράτευση, το ίδιο κι από τις εφημερίδες Ελεύθερος Κόσμος και Το Βήμα.

Γενικό πλάνο στη θάλασσα, ναυτικές μονάδες πλοίων, αναμένουν αγκυροβολημένα. Εικόνες από την τηλεόραση, καταγραφές ανθρώπινων στιγμών και πολεμικών επιθέσεων με εναέρια και επίγεια μέσα στην Κύπρο.

Τρομερή κίνηση στην Αθήνα από αυτοκίνητα και πεζούς, στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους, πλάνα απ’ το Ελληνικό Κοινοβούλιο στην πλατεία Συντάγματος, ένας φρουρός στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη, αστυνομικοί, τροχονόμοι και ανήσυχος συγκεντρωμένος κόσμος.

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
266

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Όταν έγινε η επιστράτευση, κατά τα γεγονότα στην Κύπρο, ήμουν αρραβωνιασμένος και λίγο πριν τον γάμο, πήγα εθελοντικά να καταταγώ (δεν ήταν απαραίτητο, ήμουν κάτοικος Εξωτερικού-Αιγύπτου) αλλά μου αρνήθηκαν λόγω της βαρηκοΐας μου. Οπότε παντρεύτηκα!
Αθανασόγλου Νικόλαος