Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Στην αρχή της ταινίας βλέπουμε να ξημερώνει η 22α Μαΐου 1966, στον Μαραθώνα Αττικής στην Ελλάδα, από όπου σε λίγο θα ξεκινήσει πορεία Ειρήνης, απόστασης 42 χιλιομέτρων, προς την Αθήνα, μια κορυφαία εκδήλωση με αίτημα την Παγκόσμια Ειρήνη και τον Αφοπλισμό.

Είναι η Τέταρτη Μαραθώνια πορεία Ειρήνης που γίνεται στην Αττική, ενώ η Πρώτη, στην οποία ηγήθηκε ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, έγινε στις 21 Απριλίου του 1963.

Ακολουθούν πλάνα με συγκεντρωμένους διαδηλωτές, που θα λάβουν μέρος στην πορεία.

Οι διαδηλωτές καταλαμβάνουν τον τύμβο του Μαραθώνα και τον γύρω χώρο, κρατώντας πανό, πλακάτ και άλλες κατασκευές με θέμα την Ειρήνη.

Ιδιαίτερο είναι το πλάνο της Ποτούλας Πέτρουλα, μητέρας του Σωτήρη Πέτρουλα, ο οποίος είχε σκοτωθεί από χτυπήματα αστυνομικών, περίπου έναν χρόνο πριν σε φοιτητική διαδήλωση, όταν εκείνη απευθύνει χαιρετισμό και απ’ όσο μπορούμε να διαβάσουμε τα χείλη της, λέει «Είμαι η πονεμένη μάνα του Σωτήρη Πέτρουλα», κρατώντας ένα στεφάνι με κόκκινα γαρύφαλλα. Ακολουθεί πλάνο με επόμενο ομιλητή.

Στην πορεία βλέπουμε, να συμμετέχουν πολίτες άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, μωρά στα καροτσάκια μέχρι ηλικιωμένοι.

Συντεταγμένες

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Κουρουνιώτης Βύρων

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
128

Φορμά
8mm