Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Χιροσίμα 1981, φωτεινές επιγραφές, ένα αγκαλιασμένο ζευγαράκι, καταστηματάρχες, άνθρωποι σε βραδινές περιπλανήσεις. Τριάντα έξι χρόνια μετά αφηγείται η φωνή στο φιλμ, η Χιροσίμα δεν θυμίζει σε τίποτα την καταστροφή που συγκλόνισε την ανθρωπότητα στις 6 Αυγούστου του 1945 και μας μεταφέρει στο Πάρκο της Ειρήνης (Pease memorial park) και σε κάποια από τα μνημεία του. Τον τύμβο της ατομικής βόμβας που στο εσωτερικό του βρίσκεται η τέφρα περίπου 70.000 ανθρώπων που δεν αναγνωρίστηκαν, θύματα της ατομικής βόμβας τύπου 235 ουρανίου η επονομαζόμενη Little Boy. Μνημείο Ειρήνης των παιδιών, κατασκευασμένο το 1958 και αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά θύματα του βομβαρδισμού, βασισμένο στην αληθινή ιστορία ενός παιδιού της Sabako Sasaki που απεβίωσε λίγα χρόνια μετά από λευχαιμία. Στο βάθος διακρίνουμε ένα μισογκρεμισμένο κτίριο που διατηρήθηκε στην ίδια κατάσταση μετά τον βομβαρδισμό θλιβερό σύμβολο της πυρηνικής καταστροφής. Ονομάστηκε Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα, η Ατομικός Θόλος και είναι παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO καθώς η πυρηνική έκρηξη έγινε πάνω από τον θόλο του και όσοι βρίσκονταν μέσα, πέθαναν ακαριαία.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
59

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Χιροσίμα. Καθώς περπατούμε ανάμεσα στα λαμπερά φώτα το βράδυ, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι πριν από 36 χρόνια η πόλη καταστράφηκε εντελώς από την πρώτη ατομική βόμβα. Εδώ, στο Heiwa Koen, το Πάρκο της Ειρήνης , είναι ένα από τα πολλά μνημεία. Κάτω από αυτόν τον τύμβο βρίσκονται η τέφρα χιλιάδων θυμάτων.
Ένα άλλο μνημείο, διακοσμημένο με στεφάνια. Τις στατιστικές της καταστροφής είναι σχεδόν αδύνατο να τις συλλάβει κανείς: 70.000 σπίτια καταστράφηκαν και πάνω από 200.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς είτε εξατμίστηκαν πλήρως είτε μετατράπηκαν σε μη αναγνωρίσιμα θραύσματα. Είναι δυνατόν οποιοσδήποτε άνθρωπος στη γη να αξίζει μια τέτοια τρομερή μοίρα; Εκεί βρίσκεται το κέλυφος του πρώην Κτηρίου Προώθησης της Βιομηχανίας. Η βόμβα εξερράγη στον αέρα πάνω από αυτό το κτίριο.
Bonar, Andrew Graham