Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στην Washington, D.C, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Το φιλμ ανοίγει με αρκετό κόσμο να διαδηλώνει κατά του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger και του προέδρου της Αμερικής Gerald Ford για την πολιτική τους υποστήριξη απέναντι στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1974.

Ο κινηματογραφιστής μας δείχνει το πλήθος κόσμου με πανοραμικά πλάνα που κρατάει πλακάτ, πανό, ταμπέλες και ελληνικές σημαίες ενώ διακρίνουμε και την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων με αυτοκίνητα, μηχανές καθώς και ανθρώπινο δυναμικό. Ο φακός εστιάζει στα πανό και τις ταμπέλες, ξεχωρίζοντας ένα που γράφει “KISSINGER OUT OF STATE DEPARTMENT” κι έπειτα επιστρέφει στον κόσμο και την πορεία τους, ενώ υπάρχουν και αρκετά πανό με τον χάρτη της Κύπρου.

Βλέπουμε το άγαλμα του Υποστράτηγου Μαρκήσιου Gilbert de Lafayette στην πλατεία Lafayette κι έναν διαδηλωτή ο οποίος έχει ανέβει επάνω και ανεμίζει την ελληνική σημαία, ενώ ο κόσμος τον χειροκροτεί. Επιστρέφουμε στους διαδηλωτές με την κάμερα να εστιάζει σε μια παρέα που κρατάει την ταμπέλα “DO NOT BE A MODEL “T” FORD. HELP CYPRUS!” κι έπειτα στέκεται στους αστυνομικούς. Τα πλάνα από την πορεία συνεχίζονται με τον κινηματογραφιστή να μας δείχνει τον κόσμο και έναν ιερέα ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και οδηγεί το πλήθος.

Το φιλμ κλείνει με απόψεις της διαδήλωσης, πλακάτ και πανό με την Κύπρο, διαδηλωτές στο πάρκο και με την κάμερα να στέκεται σ’ ένα διαδηλωτή που ανεμίζει την ελληνική σημαία.

Επί υπουργίας του Henry Kissinger μεταξύ άλλων έλαβε χώρα το πραξικόπημα της ελληνικής Χούντας στην Κύπρο και η πολύνεκρη τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Όπως αποκαλύφτηκε σε εμπιστευτικά έγγραφα του Foreign Office, βασικός στόχος της πολιτικής του Κίσινγκερ στο Κυπριακό ήταν να ικανοποιηθεί η Τουρκία.

Συντεταγμένες

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Aylon Film Archives

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
234

Φορμά
Super 8mm