Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης ξεκίνησε, ως εκδήλωση διαμαρτυρίας με αίτημα την Παγκόσμια Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, το 1963 με ηγέτη της τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Η πορεία είχε αφετηρία τον Μαραθώνα και κατέληγε 42 χιλιόμετρα μετά στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι 23 Μαΐου 1965 και ο κινηματογραφιστής βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Παρασκευής -βλέπουμε και τον ιερό ναό- και καταγράφει τους διαδηλωτές, που έχουν ήδη διανύσει πάνω από 30 χιλιόμετρα, να περνούν προς την Αθήνα. Το τεράστιο πλήθος, διαφόρων ηλικιών, πλησιάζει κρατώντας δεκάδες πλακάτ με το σήμα της Ειρήνης, πανό με αντιπολεμικά συνθήματα ενώ τροχονόμοι και χωροφύλακες βρίσκονται παντού.

Μπορούμε να διακρίνουμε πανό που γράφουν «Ειρήνη -Κύπρος Ένωση», «Στα μουσεία τα όπλα», «Όχι στον πόλεμο», «Ειρήνη στον κόσμο», Κάτω ο πόλεμος -Αυτοδιάθεση στην Κύπρο», «Ειρήνη θα πει ένα ποτήρι γάλα κι ένα βιβλίο μπροστά στο παιδί», «Τα χέρια των ΗΠΑ στάζουν αίμα» κ.α.

Εντυπωσιακό άρμα με την Ειρήνη να προβάλλει μέσα απ’ την υδρόγειο, κρατώντας ένα περιστέρι, άλλο με το σύνθημα «Στη θάλασσα οι βόμβες και οι πύραυλοι», άλλο «Γενικός και πλήρης Αφοπλισμός» κ.α.

Ακολουθούν ομιλίες από μέλη των διοργανωτών, ανάμεσα τους διακρίνουμε τον πρώην βουλευτή της ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά).

Συντεταγμένες

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Κουρουνιώτης Βύρων

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
421

Φορμά
8mm