Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στα Μετέωρα, ένα σύμπλεγμα από σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα στη Θεσσαλία. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το φιλμ ανοίγει με τους γιγαντιαίους βράχους και την Μονή Βαρλαάμ ή μονή των Αγίων Πάντων, ένα ανδρικό μοναστήρι, στην κορυφή απότομου βράχου ενώ έπειτα βλέπουμε απόψεις απ’ το εντυπωσιακό τοπίο. Ο φακός στέκεται στη μονή Αγ. Νικολάου Αναπαυσά και μας δίνει ένα ακόμα γενικό πλάνο της περιοχής με φόντο τις χιονισμένες βουνοκορφές της Πίνδου.

Η εικόνα αλλάζει με τον κόσμο να επισκέπτεται τη Μονή Βαρλαάμ καθώς κι ένα αρνάκι που βόσκει. Ο κινηματογραφιστής μας δείχνει καλύτερα την Μονή Βαρλαάμ με τους δυο τρούλους να ξεχωρίζουν και στέκεται σε ένα ζευγάρι που βρίσκεται στο καμπαναριό. Βλέπουμε απόψεις από μια υπαίθρια αγορά, τον κόσμο που επισκέπτεται τις μονές και επιστρέφουμε στις απόψεις απ’ τους βράχους και την θέα της περιοχής.

Ο φακός μας δείχνει τη Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως Μεγάλο Μετέωρο και τον πύργο του Βριζονίου, που στέγαζε το μηχανισμό για το δίχτυ, το οποίο παλαιότερα χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί για την πρόσβασή τους στη μονή, ενώ μας δείχνει και το κτίσμα της Μονής.

Το φιλμ κλείνει με ένα ζευγάρι να διασχίζει μια γέφυρα και δυο άντρες, με τον έναν να παίζει φλογέρα και να έχει στην αγκαλιά του ένα κατσικάκι.

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Κιριμλίδης Δημήτρης

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
152

Φορμά
8mm