Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, την μεγαλύτερη σε πληθυσμό και την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο κινηματογραφιστής καταγράφει την μεγάλη παρέλαση των Ελληνοαμερικανών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, που τότε (1971) εορτάζονταν τα 150 χρόνια.

Το φιλμ ανοίγει με ένα άρμα παρέλασης που φέρει το μπάνερ «Ελληνική Ορθόδοξη Κοινωνία της Ζωοδόχου Πηγής και Ελληνικό Αμερικανικό Ινστιτούτο του Μπρονξ» και η αναπαριστά έναν τσολιά μπροστά από ένα φυλάκιο. Ο φακός μας δείχνει πλάνα απ’ την παρέλαση με αξιωματικούς και άρματα να περνάνε ενώ στέκεται σε μια ταμπέλα που μας ενημερώνει ότι είναι απ’ την ελληνική κοινότητα του «St. George» από το New Jersey.

Η παρέλαση συνεχίζεται με ομάδες να κρατάνε την ελληνική και την αμερικανική σημαία ενώ βλέπουμε κι ένα άρμα αφιερωμένο στον Λόρδο Βύρωνα. Ακολουθεί ένα άρμα με τσολιάδες και το πανό που γράφει ότι είναι απ’ την ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα της Νέας Υόρκης, ομάδες που παρελαύνουν και ένα ακόμα πανό με την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Παύλου. Ο κινηματογραφιστής μας δίνει πλάνα από ένα άρμα με ένα καράβι που φέρει τον τίτλο “Υψηλάντης” και έπειτα μια ομάδα ανθρώπων που που εκπροσωπούν τη "Μεταμόρφωση του Σωτήρος”.

Στη συνέχεια, βλέπουμε κι ένα άρμα αφιερωμένο στο κρυφό σχολείο, με την κάμερα να εστιάζει σε μια ταμπέλα που αναπαριστά ένα βιβλίο και γράφει «Διαφυλάξατε την κληρονομιά του επικού αγώνος της παλιγγενεσιας 1821». Ακολουθεί τιμητικό άγημα από την Ιρλανδοαμερικανική οργάνωση Ancient Order of Hibernians (A.O.H.) με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και μουσικά όργανα και μερικά ελληνικά σχολεία.

Το φιλμ κλείνει με την παρέλαση, τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο και τους αστυνομικούς που διασκεδάζουν βλέποντας έναν από τους συμμετέχοντες να περνά με παραδοσιακή νησιώτικη φορεσιά.

Συντεταγμένες

Φυσικά πρόσωπα

Συλλογικά όργανα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Aylon Film Archives

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
191

Φορμά
Super 8mm