Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το 1975, έναν χρόνο μετά της πτώση της επτάχρονης δικτατορίας, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ), νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ), ξεκινά ένα Φεστιβάλ, μια μαζική Πανελλαδική πολιτική και πολιτιστική διοργάνωση, που γίνεται θεσμός και συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Βρισκόμαστε στο Άλσος Περιστερίου τον Σεπτέμβρη του 1977, όπου διεξάγεται το τετραήμερο 3ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, μπροστά σε μία από τις πολλές μουσικές σκηνές του Φεστιβάλ. Τεράστια πάνελ με συνθήματα και εικαστικές δημιουργίες, γενικό πλάνο του πλήθους που συγκεντρώνεται, κόκκινες σημαίες ανεμίζουν, φωτογραφίες των Καρλ Μάρξ, Φρίντριχ Ένγκελς και Βλαντιμίρ Λένιν, ιδρυτών και εκπροσώπων της κομμουνιστικής ιδεολογίας, πάνελ, αφίσες και σημαίες προαναγγέλλουν το 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε την επόμενη χρονιά.

Κοντινό στη φωτογραφία του Νίκου Μπελογιάννη, Έλληνα αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης κατά της Γερμανικής Κατοχής. Γύρω κιόσκια με εκθέσεις, ιστορικά ντοκουμέντα και αναρτήσεις από αντίστοιχες οργανώσεις διεθνώς, σε μια καρέκλα το γλυπτό μιας γυναίκας που διαβάζει.

Η άφιξη του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη, ανάμεσα σε στελέχη του Κόμματος, διακρίνουμε την Αύρα Παρτσαλίδου. Κόσμος συγκεντρώνεται διαρκώς στον χώρο της κεντρικής σκηνής, πανό, σημαίες από αντιπροσωπείες ξένων χωρών, υψωμένες γροθιές καθώς μια χορωδία αποδίδει τον Ύμνο της Διεθνούς και ο Χαρίλαος Φλωράκης ανεβαίνει στην εξέδρα, χαιρετά τον κόσμο και αρχίζει την ομιλία του.

Το πλήθος φωνάζει συνθήματα με παλμό. Ένα πανό, της οργάνωσης του Παλαιού Φαλήρου, για το 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ ίπταται, δεμένο με μπαλόνια. Ο Χαρίλαος Φλωράκης ολοκληρώνει την ομιλία του και αναχωρεί, δίπλα του ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου Δημήτρης Γόντικας. Ένα κοριτσάκι του προσφέρει κόκκινα τριαντάφυλλα, ενώ εκείνος σηκώνει στην αγκαλιά ένα παιδάκι.

Στην εξέδρα ανεβαίνει ο μεγάλος Έλληνας ποιητής και εμβληματικό πρόσωπο των αγώνων του ΚΚΕ, Γιάννης Ρίτσος, ο οποίος χαιρετά και στη συνέχεια απαγγέλει για πρώτη φορά το ποίημα που έγραψε για την ΚΝΕ, «Τα παιδιά της ΚΝΕ». Στο τέλος χαιρετά, υποκλίνεται και αποχωρεί.

Ακολουθούν χαιρετισμοί αντιπροσώπων Κομμουνιστικών Κομμάτων άλλων χωρών. Στη συνέχεια ομάδα εκλεκτών Ελλήνων ηθοποιών, ανάμεσα τους οι Χρήστος Κολοβός, Λυκούργος Καλλέργης, Αιμιλία Υψηλάντη, Χρήστος Τσάγκας και άλλοι, διαβάζουν αποσπάσματα κάποιου έργου.

Γενικά και κοντινά πλάνα από το συγκεντρωμένο πλήθος όλων των ηλικιών.

Συντεταγμένες

Φυσικά πρόσωπα

Συλλογικά όργανα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αργυράκης Γιώργης

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
475

Φορμά
Super 8mm