Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας στην Ιταλία. Η Πομπηία ήταν πόλη της νότιας Ιταλίας, στην πλευρά της Τυρρηνικής θάλασσας, κοντά στη σημερινή Νάπολη και καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιος.

Το φιλμ ανοίγει με κόσμο να βρίσκεται στο φόρουμ, να κοιτάει τα εκθέματα. Βλέπουμε το Χάλκινο άγαλμα του Απόλλωνα του Τοξότη μπροστά απ’ το Ναό του. Ως η παλαιότερη κατασκευή στην Πομπηία, ο Ναός του Απόλλωνα απεικονίζει τις αλλαγές στα αρχιτεκτονικά στυλ που συνέβησαν από τις αρχές του, τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι τη στιγμή της καταστροφής του το 79 μ.Χ..

Ο φακός μας δείχνει τα ερείπια με τον Ναό του Δία να ξεχωρίζει. Ο ναός του Δία, το Καπιτώλιο ή ο Ναός της Τριάδας του Καπιτωλίου, ήταν ένας ναός στη Ρωμαϊκή Πομπηία, στο βόρειο άκρο του φόρουμ της. Η περιήγηση συνεχίζεται με την Στοά μπροστά από την είσοδο του Macellum που βρισκόταν στο φόρουμ και ως αγορά προμηθειών της Πομπηίας ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία της αρχαίας πόλης.

Η εικόνα αλλάζει για λίγο με τον κινηματογραφιστή να μας δείχνει ότι ανάμεσα στους επισκέπτες υπάρχουν και αρκετοί ναύτες και επιστρέφει στην περιήγηση των αρχαίων με το Κεφάλι του Δία. Μια γυναίκα στέκεται μπροστά απ’ το Ναό του Απόλλωνα και τον θαυμάζει. Η γυναικά κοιτάει και ποζάρει στην κάμερα ενώ παίρνει ένα κοριτσάκι απ’ το χέρι και την υπόλοιπη παρέα της για να συνεχίζουν την περιήγηση τους.

Ύστερα βρισκόμαστε στον Βεζούβιο, το βουνό-ηφαίστειο του οποίου η έκρηξη το 79 μ.Χ. κατέστρεψε την Πομπηία καθώς και αρκετούς άλλους οικισμούς. Η έκρηξη εκτόξευσε ένα σύννεφο από πέτρες, στάχτες και ηφαιστειακά αέρια σε ύψος 33 χλμ, εκτοξεύοντας λιωμένο πέτρωμα και κονιοποιημένη ελαφρόπετρα.

Βλέπουμε απόψεις από τον μεγάλο κρατήρα που περιβάλλεται μερικώς από το απότομο χείλος μιας καλντέρας κορυφής, που προκλήθηκε από την κατάρρευση μιας παλαιότερης και αρχικά πολύ υψηλότερης δομής και έχει δημιουργηθεί από πολλά στρώματα σκληρυμένης λάβας και τέφρας.

Ο κινηματογραφιστής με ένα κοντινό πλάνο μας δείχνει ένα σημείο απ’ το οποίο βγαίνει καπνός και συνεχίζει με πλάνα της περιοχής. Βλέπουμε επισκέπτες τριγύρω με τον φακό να εστιάζει σε τρία άτομα που στέκονται σ’ ένα σημείο και να θαυμάζουν το τοπίο.

Το φιλμ κλείνει με ένα πανοραμικό της θέας.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Βερνίκος Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
123

Φορμά
8mm