Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στον Ισθμό της Κορίνθου, μια στενή λωρίδα γης που ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο, ενώ η διώρυγα που έχει διανοιχθεί σε αυτόν ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο. Έχει μήκος 6 περίπου χιλιόμετρα και το πιο στενό σημείο είναι εκεί όπου έχει κατασκευαστεί η διώρυγα της Κορίνθου.

Το φιλμ ανοίγει με την εφημερίδα να μας ενημερώνει ότι είναι Σάββατο 12 Αυγούστου 1978. Βλέπουμε ένα άντρα στο τιμόνι ενός ταχύπλοου που είναι εν πλω, καθώς και τη Διώρυγα της Κορίνθου μπροστά μας.

Με ένα zoom-in του κινηματογραφιστή βλέπουμε τα πλοιάρια που προηγούνται καθώς διακρίνουμε και τη γέφυρα του Ισθμού. Ένας άντρας στέκεται στη πλώρη και εμείς μπορούμε να δούμε καλύτερα το ταχύπλοο που προηγείται, μιας και το έχουμε πλησιάσει αρκετά. Ο φακός στέκεται σε έναν ηλικιωμένο άντρα που φοράει ένα ναυτικό καπέλο και έχει ένα τσιγάρο στο στόμα και καθώς ανοίγει το πλάνο βλέπουμε τον καπετάνιο που είναι δίπλα του.

Η εικόνα αλλάζει με μια γυναίκα που κάθεται στην πρύμνη πίσω απ’ τον καπετάνιο και ο κινηματογραφιστής μας δείχνει απόψεις από τη διώρυγα. Γλάροι πετάνε στον αέρα και ο φακός εστιάζει σε τρεις γυναίκες που στέκονται στην πλώρη και συζητάνε. Βλέπουμε πλάνα από τη γέφυρα με αυτοκίνητα να τη διασχίζουν κι επιστροφή στις γυναίκες. Ένας νεαρός τραβάει φωτογραφίες με την κάμερά του και βλέπουμε τη γέφυρα του σκάφους με έναν άντρα να κάθεται μπροστά και να απολαμβάνει την θέα. Ο κινηματογραφιστής στέκεται στη γέφυρα του Ισθμού και με τα κοντινά του μας δείχνει την κατασκευή της. Η κάμερα επιστρέφει στον καπετάνιο και και την παρέα του.

Η γυναίκα του πρώτου πλάνου κάτι επισημαίνει στον φακό και έπειτα κάθεται με την φίλη της και απολαμβάνουν την ταξίδι τους χαμογελώντας του ενώ με ένα κοντινό του πίσω τους διακρίνουμε ένα ρυμουλκό φορτωμένο με ένα φορτηγάκι. Βλέπουμε την κίνηση των πλοίων, ένα μικρό σκάφος περνάει δίπλα από ένα κότερο, ένα άλλο απομακρύνεται, ένα τρίτο πλησιάζει το πλοίο που βρίσκεται ο κινηματογραφιστής με την γυναίκα να κατεβαίνει σ’ αυτό.

Το φιλμ κλείνει μ’ έναν άντρα να κρατάει κάποιες σημειώσεις σ’ ένα εσωτερικό χώρο του σκάφους κι ένας άλλος πηδάει απ’ το σταθμευμένο πλοίο που βρίσκεται σ’ αυτό που φεύγει.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Βερνίκος Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
213

Φορμά
Super 8mm