Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Η Μονή βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα βορειανατολικά των Καλαβρύτων και είναι κτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου (απ' όπου και το όνομα της) της οροσειράς του Χελμού, επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού, σε υψόμετρο 899 μέτρων.

Το φιλμ ανοίγει με κόσμο να περπατάει στο μονοπάτι προς το κτιριακό συγκρότημα ενώ κάποιοι είναι καθισμένοι πάνω σε γαϊδουράκια. Μια γυναίκα χαιρετάει τον φακό κι έπειτα εκείνος εστιάζει σε μια άλλη που τον πλησιάζει χαρούμενη. Ένα γενικό πλάνο του κόσμου που ανεβαίνει τον λόφο, τον επιβλητικό όγκο του Χελμού αλλά και της μονής που φαίνεται στο βάθος. Στην συνέχεια, βλέπουμε ένα κοντινό στη γυναίκα ενώ χαμογελάει στον κινηματογραφιστή, ένα πανοραμικό της περιοχής και την ανάβαση των επισκεπτών.

Η κάμερα μας δείχνει πλάνα απ’ το εντυπωσιακό τοπίο, το οκταώροφο συγκρότημα της Μονής που με τους επιβλητικούς βράχους. Δυο γυναίκες, μια ηλικιωμένη και ένα κοριτσάκι κρατάνε και χαϊδεύουν ένα γαϊδουράκι. Η κάμερα επιστρέφει στους επισκέπτες που σχεδόν έχουν φτάσει στη μονή αλλά και σ’ ένα αυτοκίνητο ερχόμενο προς το μέρος της. Ένα πλάνο μέσα απ’ την μονή μ’ ένα μοναχό να κερνάει τους εκεί ευρισκόμενους. Έπειτα, ο φακός μας δίνει απόψεις απ’ τον εξωτερικό χώρο της μονής, τη θέα, το κτιριακό συγκρότημα, τον κόσμο να εξερευνά καθώς και ένα πανοραμικό με τον σκαμμένο βράχο.

Η εικόνα αλλάζει με γυναίκες πάνω σε γαϊδουράκια να κατεβαίνουν αυτήν την φορά το μονοπάτι χαιρετώντας την κάμερα. Πλήθος κόσμου, άλλοι ανεβαίνουν κι άλλοι κατεβαίνουν καθώς περνάει και το αυτοκίνητο. Κάποιοι συνεχίζουν την κατάβαση τους πάνω στα γαϊδουράκια και μια στάση σ’ ένα καταπράσινο λιβάδι για ξεκούραση. Πίσω στην διαδρομή, ο κινηματογραφιστής μας δείχνει για ακόμα μια φορά την κατάβαση καθώς και το μονοπάτι από ψηλά. Ένα σύντομο πλάνο με την οικογένεια του κινηματογραφιστή να έχουν σταθεί όλοι για την αναμνηστική φωτογραφία κοιτώντας τον φακό.

Το φιλμ κλείνει με απόψεις απ’ την κατάβαση και ένα μέρος της διαδρομής.

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
321

Φορμά
8mm