Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Ο κινηματογραφιστής βρίσκεται σε λεωφορείο εν κινήσει, διασχίζοντας επαρχιακό δρόμο στη βόρεια Κροατία. Η λήψη της ταινίας έχει πραγματοποιηθεί πριν η Γιουγκοσλαβία χωριστεί στις επί μέρους Δημοκρατίες της.

Σε μια στάση του λεωφορείου βλέπουμε το γιγάντιο μνημείο του αντιναζιστικού και αντιφασιστικού αγώνα, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το άγαλμα του εθνικού συμβόλου της Αντίστασης στον πόλεμο, Στεφάν Φιλίπποβιτς. Το μνημείο δεν υπάρχει σήμερα.

Άφιξη στο Kumrovec (Κούμροβετς), χωριό κατά μήκος των συνόρων Κροατίας –Σλοβενίας, γενέτειρα του επί σειρά δεκαετιών, Προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, μέχρι τον θάνατο του το 1980, Στρατάρχη Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.

Ένας άντρας μπροστά από μία αγροικία φωτογραφίζει το χωριό και στη συνέχεια βλέπουμε το σπίτι που γεννήθηκε ο Τίτο, που έχει μετατραπεί σε Μουσείο Μνήμης του Παρτιζάνου Στρατάρχη. Πλήθος επισκεπτών, μια ταμπέλα στην οποία αναγράφεται «Εδώ γεννήθηκε ο σύντροφος Τίτο» και τέλος, το άγαλμα του, ακόμα τότε, Προέδρου Τίτο.

Στη συνέχεια και αφού δούμε ορισμένα πλάνα από τον κάμπο και τους γύρω ορεινούς όγκους, η κάμερα καταγράφει πλήθος κόσμου να επισκέπτεται το Πρώτο Σχολείο Πολιτικής Μάθησης στη χώρα, με διαλέξεις και συνέδρια σχετικά με θέματα σοσιαλισμού και μαρξισμού, που ιδρύθηκε από τον Τίτο το 1975. Το κτίριο αποτελεί ένα τυπικό δείγμα της γιουγκοσλαβικής μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής.

Συντεταγμένες

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Μπακέλας Βύρων

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
147

Φορμά
8mm