Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στη Καβάλα, πόλη της Μακεδονίας, στην Ελλάδα. Το φιλμ ανοίγει με μια ταμπέλα που μας ενημερώνει ότι είμαστε στην οικία του Μεχμέτ Αλή Πασά της Αιγύπτου, γνωστό και ως «οικία του Μωχάμετ Άλη». Βλέπουμε ένα πλάνο απ’ το εσωτερικό της οικίας και έπειτα η κάμερα στέκεται στο εξωτερικό.

Το κτίριο, το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1780, με εμβαδόν 330 τ.μ., ήταν το μεγαλύτερο σπίτι στην πόλη της Καβάλας εκείνη την εποχή. Σήμερα είναι ένα ιστορικό μνημείο στην πόλη και έχει έναν μεγάλο κήπο στον οποίο φυλάσσεται μέχρι και σήμερα κομμάτι από τον τάφο της μητέρας του Μεχμέτ Αλή, το οποίο παλαιότερα βρίσκονταν στην πλατεία Ελευθερίας.

Βλέπουμε το άγαλμα, που είναι έργο του διάσημου γλύπτη Κωνσταντίνου Δημητριάδη. Φιλοτεχνήθηκε στο Παρίσι και απεικονίζει τον στρατηλάτη και θεμελιωτή της αιγυπτιακής δυναστείας, Μωχάμετ Άλη με το σπαθί στη θήκη, αφού, σύμφωνα με την παράδοση, επιστρέφει στην οικία του για να ξεκουραστεί. Παρόμοιο άγαλμα υπάρχει και στην Αίγυπτο, στο οποίο απεικονίζεται ως έφιππος, αλλά κρατώντας το σπαθί ψηλά σε μορφή δόξας.

Το φιλμ κλείνει με απόψεις απ’ το εξωτερικό του σπιτιού από διάφορες οπτικές γωνίες.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Aylon Film Archives

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
40

Φορμά
Super 8mm