Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Ο Μυστράς, γνωστός και ως Μυζηθράς στο Χρονικόν του Μορέως, ήταν μία οχυρωμένη πόλη και πρώην δήμος (Δήμος Μυστρά) στη Λακωνία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το φιλμ ανοίγει με ένα αυτοκίνητο της εποχής να περνάει μπροστά από την κάμερα διασχίζοντας τον Ταΰγετο, την υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου. Βλέπουμε μέσα από το αυτοκίνητο που είναι εν κινήσει, την ταμπέλα που γράφει ότι ευθεία είναι ο Μυστράς και αμέσως μετά ένα πλήθος ανθρώπων να κατευθύνεται στο εσωτερικό της καστροπολιτείας.

Ο κινηματογραφιστής μάς δείχνει ένα πανοραμικό του κτιριακού συγκροτήματος του Μυστρά. Η κάμερα στέκεται στο φράγκικο κάστρο που ξεχωρίζει στο βάθος. Μια ακόμα άποψη των τειχών του κάστρου αλλά και όλης της έκτασης του συγκροτήματος, με τα πέτρινα σοκάκια, τα οχυρά, τις εκκλησίες, τις μονές και τα παλάτια.

Το φιλμ κλείνει με το καμπαναριό της εκκλησίας Παντάνασσα και ανθρώπους που πάνε να την επισκεφτούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μυστράς χτίστηκε το 1249 απ’ τον Guillaume de Villehardouin. Στο κάστρο του δεσπόζουν 7 σημαντικές εκκλησίες: Άγιος Δημήτριος (Μητρόπολη) που στο προαύλιό της βρίσκεται το Μητροπολιτικό μέγαρο, σήμερα το Μουσείο του Μυστρά, η Ευαγγελίστρια, οι Άγιοι Θεόδωροι, η Παναγία η Οδηγήτρια (Αφεντικό), η Αγία Σοφία, που βρισκόταν πάνω από τα παλάτια και πιθανότατα αποτελούσε την εκκλησία των Παλατιών, η Περίβλεπτος και η Παντάνασσα (γυναικείο μοναστήρι), η εκκλησία της οποίας είναι το καλύτερα διατηρούμενο μνημείο. Εκεί βρίσκονται και οι τάφοι της δέσποινας Κλεόπα Μαλατέστα και της Θεοδώρας, της συζύγου του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου. Από το 1989 έχει ενταχθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
75

Φορμά
8mm