Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στην Πτολεμαΐδα, μια πόλη της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης στην δυτική Μακεδονία και η έδρα του δήμου Εορδαίας. Απέχει περίπου 28 χιλιόμετρα από την Κοζάνη.

Το φιλμ ανοίγει με πλάνα της διαδρομής ενώ το αυτοκίνητο είναι εν κινήσει. Ο κινηματογραφιστής με την παρέα του έχουν κάνει στάση λίγο έξω απ’ το ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο Λιγνίτη και μας δείχνουν μ’ ένα πανοραμικό πλάνο την περιοχή με αυτοκίνητα εκείνης της εποχής και το εργοστάσιο να ξεχωρίζει στο βάθος.

Το πρώτο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο το οποίο συνέβαλε και στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής δημιουργήθηκε απ’ την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή (1955-1963). Στη δεκαετία του 1950, ανακαλύφθηκαν τεράστιες ποσότητες λιγνίτη στο υπέδαφος και έκτοτε η ευρύτερη περιοχή έχει γίνει το μεγαλύτερο κέντρο εξόρυξης λιγνίτη στη χώρα.

Στη συνέχεια του φιλμ, οι δυο γυναίκες θαυμάζουν το τοπίο και ο κινηματογραφιστής μάς δείχνει τον δεύτερο άντρα της παρέας να τραβάει κι εκείνος με την κάμερα του. Το φιλμ κλείνει με πλάνα απ’ την διαδρομή που όσο προχωράει το αυτοκίνητο, τόσο πλησιάζει το εργοστάσιο.

Στο Λιγνιτικό Κέντρο Πτολεμαϊδας - Αμυνταίου λειτουργούν σήμερα τέσσερα λιγνιτωρυχεία: Το Ορυχείο Νοτίου Πεδίου, το Ορυχείο Καρδιάς, το Ορυχείο Κυρίου Πεδίου και το Ορυχείο Αμυνταίου (συμπεριλαμβανομένου και του ορυχείου στη Φλώρινα).

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
29