Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στην σημαντική αρχαία πόλη Κνωσός, στο νομό Ηρακλείου της μεγαλονήσου Κρήτης στην Ελλάδα.

Το μινωικό ανάκτορο, ο κύριος επισκέψιμος χώρος της Κνωσού, είναι χτισμένο λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ηρακλείου στον λόφο της Κεφάλας, με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και στο εσωτερικό της Κρήτης.

Πλάνα από τους εξωτερικούς τοίχους, τους έγχρωμους κίονες, διαδρόμους, ένα εκτεταμένο σύμπλεγμα από βασιλικά διαμερίσματα, κλιμακοστάσια, αποθήκες, δημόσιους χώρους και χώρους για τα θρησκευτικά τελετουργικά. Λεπτομέρεια από την κορυφή δύο κιόνων.

Μια ταμπέλα μας ενημερώνει πως το σημείο το οποίο καταγράφεται από την κάμερα είναι μια επίπεδη ταράτσα, ένα μπαλκόνι (άνδηρο) για τη βασιλική φρουρά και παίρνουμε μια ιδέα των μοναδικών τοιχογραφιών του παλατιού, που είναι γνωστές παγκοσμίως. Η επόμενη τοιχογραφία προέρχεται από το μέγαρο της βασίλισσας. Δελφίνια κολυμπούν ανάμεσα σε ψάρια, μέσα στα κύματα. Ακόμα μια γωνία λήψης στο ερειπωμένο παλάτι και πίσω από τους κίονες διακρίνεται η «Τοιχογραφία του ταύρου».

«Ταυροκαθάρψια», στην επόμενη τοιχογραφία όπου οι αθλητές εκτελούσαν άλματα πάνω από ταύρους. Τοιχογραφία με ένα χταπόδι και άλλη με έναν πίθηκο. Τοιχογραφία «Οι γαλάζιες κυρίες», Μινωίτισσες που κουβεντιάζουν με ωραία φορέματα, όμορφα χτενισμένα μαλλιά και πολύτιμα κοσμήματα. Μινωικοί κεραμικοί πίθοι, ανάμεσα στα ερείπια. Τοιχογραφία «Ο πρίγκηπας με τα κρίνα».

Κοντινό σ’ ένα μισοερειπωμένο κομμάτι του ανακτόρου, τον λεγόμενο «διάδρομο της πομπής» του ανακτόρου της Κνωσού. Διασώζονται οι τοιχογραφίες με τίτλο «Πομπή νέων».

Τέλος, τα πέτρινα κέρατα ενός ταύρου, θρησκευτικό σύμβολο καθοσιώσεως, αλλά και κυρίαρχο αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Φιλίππου Μιχαήλ

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
158

Φορμά
8mm