Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο χωριό Έξω Ποτάμοι του νομού Λασιθίου, στην Κρήτη, σε υψόμετρο 846 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στα πρώτα πλάνα ο κινηματογραφιστής με την οικογένειά του έχουν σταματήσει στο δρόμο προς τους Έξω Ποταμούς και απολαμβάνουν το τοπίο.

Στη συνέχεια, φτάνουμε στο χωριό και βλέπουμε ένα δεμένο γαϊδουράκι. Η συντροφιά του κινηματογραφιστή ανεβαίνει τη σκάλα προς το κέντρο του κατάφυτου χωριού, μια γυναίκα κρατά ντεπόζιτα που θα γεμίσει από μια δημόσια βρύση, ένα κοριτσάκι δίπλα της κρατάει το σχοινί του ζώου.

Στον τοίχο, πάνω από τη βρύση, μια αφίσα ενημερώνει τους ντόπιους για επικείμενο «Φεστιβάλ τραγουδιού Αγίου Νικολάου, Λασιθίου Κρήτης - Εθνικόν Στάδιον, 2 Σεπτεμβρίου».

Χαραγμένη επιγραφή στο πάνω μέρος του πέτρινου τοίχου της βρύσης «Οκτωβρίου Πρώτη 1892», ημερομηνία που αναφέρεται στους αγώνες των Κρητών για την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό και την ένωση της με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ένα πανοραμικό στα σπίτια του γραφικού χωριού, μια κοτούλα βολτάρει, μια συντροφιά έξω από το Καφενείον Οι Έξω Ποταμοί, του Μιχ. Γ. Ατσαλάκη. Η γυναίκα στη βρύση γεμίζει τα ντεπόζιτα, το κοριτσάκι δίνει το πιατάκι από κέρασμα σε μια άλλη γυναίκα, μέλη της συντροφιάς του κινηματογραφιστή γελούν ευχαριστημένοι.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
73

Φορμά
8mm