Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, στον ομώνυμο νομό της μεγαλονήσου Κρήτης, στην Ελλάδα.

Το φιλμ ξεκινά με πλάνα της πόλης από την παραλία στο δυτικό άκρο της. Διακρίνουμε τα τείχη και το κτήριο που σήμερα στεγάζει την Περιφέρεια.

Στη συνέχεια μεταφερόμαστε μέσα στην πόλη, στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, μπροστά από το άγαλμα του Κωστή Γιαμπουδάκη, του Κρητικού επαναστάτη που θυσιάστηκε ανατινάζοντας τη Μονή Αρκαδίου στην πολιορκία του 1866 από τους Τούρκους.

Ύστερα βλέπουμε τον μιναρέ του Τζαμιού Νερατζέ και με καθοδική κίνηση της κάμερας μέρος του κτιρίου, που στο παρελθόν υπήρξε κεντρικός ναός μονής του Καθολικού τάγματος των Αυγουστινιανών και μετατράπηκε σε τζαμί με την κατάκτηση της πόλης από τους Οθωμανούς.

Πλάνα από την καθημερινότητα της πόλης, μια γυναίκα μεταφέρει ένα καλάθι στον ώμο της, ένας ηλικιωμένος άντρας που περπατά κρατώντας ένα μικρό αγοράκι απ’ το χέρι, άνθρωποι που περνούν με ποδήλατα ή μοτοσυκλέτες, μια παρέα αντρών θαμώνων καφενείου κάτω από έναν τεράστιο ευκάλυπτο, ο σερβιτόρος που πάει για την παραγγελία.

Γενικό πλάνο της πόλης και του Κόλπου Αλμυρού, μέρους του Κρητικού πελάγους.

Κοντινό πλάνο στην Φορτέτζα, στον λόφο του Παλαιοκάστρου, Ενετικό φρούριο κατασκευής του 1573. Διακρίνουμε τα τείχη μήκους 1.300 μέτρων, αλλά και τον Καθεδρικό ναό που ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο και ο οποίος κατά την Τουρκοκρατία μετατράπηκε σε τέμενος του σουλτάνου Ιμπραήμ. Πρόκειται για ένα μεγάλο τετράγωνο οικοδόμημα στεγασμένο με τρούλο.

Πανοραμικό πλάνο στο υπόλοιπο μέρος της πόλης του Ρεθύμνου και επιστροφή στα τείχη της Φορτέτζας, διακρίνουμε επίσης το Ιερό Παρεκκλήσιο Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και το κτίριο του Γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Φιλίππου Μιχαήλ

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
84

Φορμά
8mm