Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο κέντρο της Αθήνας, πρωτεύουσας της Ελλάδας, στις 23 Φεβρουαρίου 1969, ημερομηνία που σηματοδοτεί τη λήξη των Αποκριάτικων εκδηλώσεων τη συγκεκριμένη χρονιά.

Μπροστά στο κτίριο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εργάτες τοποθετούν καθίσματα για όσους επισήμους παρακολουθήσουν την Καρναβαλική παρέλαση, στο βάθος ο Λυκαβηττός. Στο απέναντι πεζοδρόμιο ένα αγοράκι μεταμφιεσμένο σε τροχονόμο. Η πόλη, τα καταστήματα, οι δρόμοι, τα κέντρα διασκεδάσεως είναι στολισμένα με μεγάλες μάσκες, ομοιώματα, σερπαντίνες. Ένας άντρας βγαίνει από μια ταβέρνα.

Από μπαλκόνι ορόφου της οδού Σταδίου, στο ύψος της πλατείας Κολοκοτρώνη, ο κινηματογραφιστής μας δίνει πλάνα στολισμένων αυτοκινήτων που παίρνουν μέρος στην παρέλαση, μόνιππες άμαξες, καρναβαλιστές κατά ομάδες ή κατά μόνας, η φιλαρμονική.

Στη συνέχεια θεματικά άρματα με γνωστές στα παιδιά φυσιογνωμίες, όπως ο Μίκυ Μάους, οι κλόουν, η Χιονάτη και οι επτά νάνοι, μια τεράστια γυναικεία φιγούρα ντυμένη νύφη και πεζοί καρναβαλιστές. Ακολουθούν μαζορέτες, ζευγάρια που χορεύουν, άντρες και γυναίκες με τοπικές ενδυμασίες, ένα διαφημιστικό άρμα της εταιρίας προϊόντων αλεύρου «ΑΛΛΑΤΙΝΗ» και η παρέλαση συνεχίζεται στην κατάφωτη πόλη.

Πολίτες γλεντούν, τραγουδούν, φυσούν τις καραμούζες τους, ο κινηματογραφιστής βρίσκεται τώρα ανάμεσα τους, καθώς έχουν φτάσει στην Πλάκα, έξω από το νυχτερινό κέντρο «Παληά Αθήνα», όπου τραγουδούσαν η Μαρινέλλα, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Κλειώ Δενάρδου και η Σόφη Ζαννίνου.

Συντεταγμένες

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
275

Φορμά
8mm