Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το Σουέζ είναι λιμένας στα βορειοανατολικά της Αιγύπτου, στον κόλπο του Σουέζ, δίπλα στην ομώνυμη διώρυγα, της μεγαλύτερης του κόσμου, της οποίας αποτελεί το νότιο στόμιο.

Ο κινηματογραφιστής με την συντροφιά του και τρία παιδάκια βρίσκονται στο μνημείο για τους 3.000 Ινδούς, που έδωσαν τη ζωή τους στην Αίγυπτο και την Παλαιστίνη κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Port Tewfik, πλάι στο γλυπτό της μιας από τις δύο πέτρινες τίγρεις που το πλαισίωναν, φυλάσσοντας συμβολικά το λιμάνι.

Στη δεκαετία του 1960 οι γλυπτές τίγρεις, μαζί με το υπόλοιπο μνημείο του Port Tewfik καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Αραβο-Ισραηλινού πολέμου. Πλάι στο γλυπτό ένας φύλακας του μνημείου, με όπλο.

Στη συνέχεια η παρέα πλησιάζει στην καρότσα ενός, παραδοσιακά ντυμένου με γκαλεμπάγια και τουρμπάν,υπαίθριου πωλητή φυστικιών με κέλυφος και προμηθεύονται όλοι από ένα σακουλάκι.

Στη συνέχεια της ταινίας βλέπουμε δύο σημαίες: στα δεξιά η σημαία του Βασιλείου της Αιγύπτου, το οποίο καταργήθηκε μετά την Αιγυπτιακή επανάσταση το 1952, οπότε και εγκαθιδρύθηκε η Δημοκρατία της Αιγύπτου (1953) και στα αριστερά η σύγχρονη Αιγυπτιακή σημαία. Για μερικά χρόνια κυμάτιζαν μαζί, μέχρι να τα συνηθίσει η κοινωνία.

Επόμενη εικόνα δύο περαστικών πλοίων στον Κόλπο του Σουέζ.
Η συντροφιά του κινηματογραφιστή έχει μαζευτεί σε μια ξύλινη προβλήτα, δίπλα σε έναν σιδερένιο πύργο, στην κορυφή των οποίων υπήρχαν φώτα για τη νυχτερινή διέλευση των πλοίων.
Η παρέα έχει επικεντρωθεί στην προετοιμασία καλαμιών και πετονιάς, κι αμέσως μετά στο ψάρεμα. Τα παιδάκια απολαμβάνουν με περιέργεια και χαρά όλη την διαδικασία.

Δύο κρουαζιερόπλοια (με δεύτερο το «Pasteur») περνούν πολύ κοντά στην προβλήτα.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
131

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Το Σουέζ είναι εύκολα προσβάσιμο από το Κάιρο, μία ώρα διαδρομή μέσω του δρόμου της ερήμου, οπότε κάναμε ημερήσια εκδρομή για χάζεμα των πλοίων και ψάρεμα!
Αθανασόγλου Νικόλαος