Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Η Λιβαδειά είναι πόλη της Στερεάς Ελλάδας και πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας του Νομού Βοιωτίας.

Το φιλμ ανοίγει με τη συντροφιά του κινηματογραφιστή να διασχίζει ένα πέτρινο γεφύρι πάνω από τον ποταμό Έρκυνα στις πηγές τις Κρύας κάτω από το μεσαιωνικό κάστρο της Λιβαδειάς και κατά τον Όμηρο Μίδεια. Διακρίνουμε πως το μονοπάτι του γεφυριού ακολουθεί την καμάρα του ένα χαρακτηριστικό των γεφυριών επί τουρκοκρατίας. Το συγκεκριμένο ομοιάζει με τα γεφύρια Αργύρη και Πλαλίστρας που σύμφωνα με μαρτυρίες και την μορφή τους κατατάσσονται στην τουρκοκρατία.

Στην συνέχεια του φιλμ ο φακός ακολουθεί την παρέα καθώς περπατά στο πλακόστρωτο με ένα από τα τοιχία του Καταλανικού κάστρου (12ος αιώνας μ.X.) να ορθώνεται μπροστά, συνεχίζει με λήψεις από τα σοκάκια της πόλης όπου ντόπιοι και επισκέπτες περπατούν νωχελικά, και επιστρέφει στην Κρύα όπου διακρίνουμε παλιά αρχοντικά και τον καταρράκτη καθώς πέφτει ορμητικά μέσα από την καμάρα ενός γεφυριού. Ακολούθως ο φακός περιπλανιέται στην βάθρα που δημιουργείται από τα γάργαρα νερά του καταρράκτη, στις πετρόκτιστες κατοικίες, στα γυμνά κλαριά ενός αιωνόβιου πλάτανου, και στα καλντερίμια που σκαρφαλώνουν τον βράχο στις πλαγιές του Ελικώνα.

Το φιλμ κλείνει με την συντροφιά ν΄ανακαλύπτει περπατώντας τις ομορφιές της πόλης, με τελευταίο πλάνο στα αρχοντικά όπου δεσπόζει ο Φράγκικος πύργος διακοσμημένος με ένα από τα ρολόγια που χάρισε ο Έλγιν προκειμένου να πάρει άδεια για την ανασκαφή του μαντείου του Τροφωνίου, ένα από τα τρία μεγαλύτερα μαντεία και προπομπός του Μαντείου των Δελφών.

Το σημερινό όνομα της η Λιβαδειά το οφείλει κατά τον Παυσανία στον Αθηναίο Λεβαδό που έπεισε τους κατοίκους να κατέβουν χαμηλότερα και να χτίσουν την πόλη στην θέση που βρίσκεται σήμερα. Το κάστρο της Λιβαδειάς είναι πανάρχαιο και δέχθηκε ανακατασκευές από Βυζαντινούς και Φράγκους με τελευταία των Καταλανών όταν και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
42

Φορμά
8mm