Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το φιλμ ανοίγει με πλάνα από την αποβάθρα Circle Line στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης όπου η ομώνυμη εταιρεία πραγματοποιεί πλωτές εκδρομές.

Ακολούθως πλάνα από τους επιβάτες εντός του πλοιαρίου και της κτιριακής δομής του Μανχάταν κατά μήκους του ποταμού. Πίσω από την Αστερόεσσα που κυματίζει, το Εμπάιρ Στειτ σου κόβει την ανάσα με την αρτ ντεκό αρχιτεκτονική του και τους 102 ορόφους που για 42 χρόνια το καθιστούσαν το ψηλότερο κτίριο της Νέας Υόρκης.

Ακολούθως πλάνα από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, όπου οι Δίδυμου Πύργοι σπάνε το ρεκόρ του Εμπάιρ Στέιτ το 1973 όταν και ολοκληρώθηκε η κατασκευή τους. Στο φιλμ διακρίνουμε τους τελευταίους υπό κατασκευή ακόμα ορόφους του ενός πύργου. Είκοσι εννέα χρόνια μετά, θα γίνουν ο τάφος χιλιάδων ανθρώπων από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και η ματιά μας στον κόσμο θα αλλάξει ριζικά. Όμως στο φιλμ, οι πύργοι είναι απλά οι γίγαντες της Νέας Υόρκης και όλου του κόσμου, με τον ένα να μετρά 417 μέτρα χωρίς την κεραία του και τον άλλο 415.

Πίσω και στο πλάι των διδύμων διακρίνουμε το Woolworth Building ένα νέο γοτθικής αρχιτεκτονικής πύργο του αρχιτέκτονα Cass Gilbert και στην πορεία συναντάμε την νήσο Έλις κέντρο υποδοχής μεταναστών, με το περίφημο άγαλμα που απεικονίζει τη θεά της ελευθερίας. Όλοι οι μετανάστες αυτήν αντίκριζαν πρώτα και οι σπασμένες αλυσίδες των ποδιών της ερχόταν σε σύγκρουση με τον εγκλεισμό στην νήσο έως ότου αποφασιστεί η τύχη τους. Από το Άγαλμα της Ελευθερίας με υψωμένο τον πυρσό, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, και από εκεί στην γέφυρα του Μπρούκλιν όπου διακρίνουμε την κορυφή του American International Building, λίγο πριν την γέφυρα του Μανχάταν.

Στην συνέχεια του φιλμ πανοραμικά πλάνα από το ευρύ αρχιτεκτονικό φάσμα του Μανχάταν και ακολούθως Το Εμπάιρ Στέιτ ο ουρανοξύστης της Κράισλερ και το φιλμ κλείνει με λήψεις από τους πολύβουους δρόμους του Μανχάταν και στιγμές από την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
250

Φορμά
8mm