Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το Καστελλόριζο ή η Μεγίστη είναι νησί των Δωδεκανήσων στο Λύκιο Πέλαγος και βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας. Ο μοναδικός οικισμός του νησιού, το ομώνυμο Καστελλόριζο, είναι κτισμένος αμφιθεατρικά γύρω από το φυσικό λιμάνι, όπου και βρίσκεται ο κινηματογραφιστής, σε αναμονή επιβίβασης σε σκάφος το οποίο θα οδηγήσει τους επιβάτες στο ενάλιο σπήλαιο που ονομάζεται Γαλάζια Σπηλιά.

Το σκάφος με τους επισκέπτες ακολουθεί μικρή βάρκα για να χρησιμοποιηθεί κατά την είσοδο στο σπήλαιο. Καθώς απομακρυνόμαστε από το λιμανάκι έχουμε ένα γενικό πλάνο του οικισμού, στο οποίο δεσπόζει η Μητρόπολη των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ναός εξαιρετικής τέχνης, σε ρυθμό τρίκλιτης θολωτής βασιλικής, με μαρμάρινο καμπαναριό.

Ολοκληρώνοντας την έξοδο από το λιμάνι κατά μήκος της ακτογραμμής προσπερνάμε πολλά παλιά δίπατα ή τρίπατα νεοκλασικά αρχοντικά, αυθεντικά δείγματα της παραδοσιακής Δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής, με έντονα τα σημάδια της ναυτικής και εμπορικής ανάπτυξης που κάποτε γνώρισε ο τόπος, καθώς και το Παλαιό Τζαμί με τον κόκκινο τρούλο και τον μιναρέ, όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του νησιού.

Το σκάφος κατευθύνεται στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού, ώσπου φτάνουμε στην χαμηλή είσοδο της Γαλάζιας Σπηλιάς, από την οποία μόνο μία βάρκα χωρά. Το επόμενο πλάνο είναι από το εσωτερικό του σπηλαίου, όπου στην επιφάνεια των νερών, καθώς το φως του ήλιου διαθλάται μέσα από τη θάλασσα και αντανακλάται σ’ αυτά, παράγεται ένα εκθαμβωτικό μπλε χρώμα, οπότε και δικαιολογείται το όνομα της Σπηλιάς.
Στην τελευταία λήψη έχουμε την αναχώρηση από το κορυφαίο αξιοθέατο του νησιού.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
148

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Και τώρα…μια εκδρομή στο τοπικό Blue Grotto - το σπήλαιο του Φώκιαλη. Για να πραγματοποιήσετε αυτό το ταξίδι, πρέπει να επιλέξετε μια μέρα που η θάλασσα θα είναι ήρεμη, διαφορετικά ενδέχεται να μην μπορέσετε να περάσετε κάτω από την πολύ χαμηλή είσοδο του σπηλαίου.

Στην ανοιχτή θάλασσα δεν είναι τόσο ήρεμα όσο κάποιος θα ήθελε να είναι.

Τέλος πάντων, μεταφέροντας τρεις κάθε φορά στο μικρό σκάφος κατευθυνόμαστε προς την είσοδο του σπηλαίου. Πρόσεχε το κεφάλι σου!

Πολύ σύντομα βγαίνουμε ξανά. Το σπήλαιο δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά από κάθε άλλη άποψη δεν είναι καθόλου κατώτερο από το περίφημο Blue Grotto του Κάπρι.
Bonar, Andrew Graham