Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Στην κεντρική πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου πιτσιρικάδες με κοντά παντελονάκια παίζουν ποδόσφαιρο ενώ νεαροί με καμπάνα παντελόνια διασχίζουν τον δρόμο μπροστά από το παλιό τζαμί όπου βρίσκονται παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Το τζαμί εκείνα τα χρόνια ήταν ο κινηματογράφος «Τριανόν». Ακόμα η πλατεία δεν είχε πάρει τη σημερινή της μορφή. Έξι χρόνια αργότερα θα ανακατασκευαστεί.

Κοντινά πλάνα στην πρόσοψη του Τριανόν με τον οκταγωνικό τρούλο του. Ακολούθως πλάνα από την οδό Κοκκίνου με τα ασβεστωμένα σκαλάκια και τα δίπατα σπιτάκια με τα μικρά χαγιάτια που σκαρφαλώνουν τον λόφο και στην συνέχεια λήψεις από την οδό Άγγελου Τερζάκη στη συμβολή της με την Βασιλέως Κωνσταντίνου όπου διακρίνουμε τη διαφημιστική ταμπέλα του εμπορικού καταστήματος «Λαμπροπούλου - Μπιζάνη».

Στη συνέχεια, πλάνο με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Διακρίνουμε την πρόσοψη του ναού με τις μεγάλες καμάρες και το καμπαναριό που δεσπόζει στο πλάι του ναού με φόντο το κάστρο του Παλαμηδίου.

Στην συνέχεια του φιλμ ο φακός εστιάζει στην οχύρωση του Παλαμηδίου και ακολουθεί τα «999 σκαλοπάτια» που σκαρφαλώνουν τον βράχο από την βάση έως την κορυφή του που στην πραγματικότητα είναι 857.

Το φιλμ κλείνει με λήψεις από τα σοκάκια της παλιάς πόλης, τα λαμπιόνια που τα στολίζουν και τις γλάστρες που κοσμούν τα μικρά μπαλκόνια.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
93

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Τώρα βρισκόμαστε στο Ναύπλιο, μια από τις πιο όμορφες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Τα ντόπια νεαρά αγόρια παίζουν ποδόσφαιρο στην πλατεία με φόντο ένα πρώην τουρκικό τζαμί, το οποίο πλέον χρησιμοποιείται ως κινηματογράφος.

Αναδυόμενος πίσω από τον κινηματογράφο βρίσκεται ο τεράστιος βράχος και το κάστρο του Παλαμηδίου.

Το Παλαμήδι πάλι. Σε μια χώρα που φημίζεται για τα απόρθητα φρούρια της, αυτό πρέπει σίγουρα να είναι ένα από τα πιο τρομακτικά. Αν θέλετε μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή. Είναι περίπου χίλια σκαλοπάτια.

Υπάρχει πολλή ιστορία στους δρόμους, στην πραγματικότητα. Ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους ορκίστηκε εδώ και εδώ ιδρύθηκε εδώ το πρώτο ελληνικό κοινοβούλιο - καθώς το Ναύπλιο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας.
Bonar, Andrew Graham