Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Όταν ο Βενιζέλος το 1934 επισκέφθηκε την Μακρινίτσα χρησιμοποίησε τον τιμητικό τίτλο «το μπαλκόνι του Πηλίου».

Χτισμένη αμφιθεατρικά και κατακόρυφα στην πλαγιά του Πηλίου με θέα τον Παγασητικό κόλπο και στα πόδια της τον Βόλο, είναι από τους πιο δημοφιλής προορισμούς. Λιθόκτιστα σπίτια, μικρές αυλές, σκεπές από κεραμίδια συνθέτουν την Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, εναρμονισμένη με το φυσικό τοπίο.

Ένας άνδρας με ένα μπόμπιρα κατά πόδας περνά μέσα από τα στενά καλντερίμια του χωριού βαστώντας ένα πήλινο κανάτι στο χέρι και το γεμίζει με νερό σε μια από τις κρήνες του χωριού. Στη γούρνα της βρύσης δυο καρπούζια ακουμπισμένα για να είναι δροσερά σαν θα κοπούν. Ο άνδρας περνά από μια ξύλινη αυλόπορτα, κατεβαίνει τα πέτρινα σκαλοπάτια και χάνεται πίσω από την ξύλινη βαριά πόρτα με τις σιδεριές στήριξης στο κάτω μέρος της.

Στην πλατεία Ειρήνης της Μακρινίτσας το καφενείο «Θεόφιλος» με την υπέροχη τοιχογραφία του 1910 «Μάχη στην κρύα βρύση», έργο του ζωγράφου Θεόφιλου και το μαγειρείο Πάνθεον, όπου ο ηθοποιός Ζερβός κάθονταν για τις ανάγκες της ταινίας «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» με την Βουγιουκλάκη και τον Παπαμιχαήλ.

Στα γέρικα πλατάνια με την μαρμάρινη κρήνη των τεσσάρων λεοντοκεφαλών απλώνεται ο Παγασητικός κόλπος και ο Βόλος. Η συντροφιά του κινηματογραφιστή μαζί με ντόπιους απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στην πλατεία καθώς ο φακός πλανιέται στα λιθόκτιστα αρχοντικά.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
102

Φορμά
8mm