Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, έχει οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, κατά του Τουρκικού ζυγού, το 1821.

Στην Ελλάδα έχει θεσπιστεί να εορτάζεται κάθε χρόνο, ως εθνική εορτή, με παρελάσεις των μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η ταινία ξεκινά με την λιμουζίνα του Βασιλιά Παύλου Α’ και της συζύγου του Φρειδερίκης να κατευθύνεται προς τις θέσεις των επισήμων, προκειμένου να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Συνοδεύονται από έφιππους αξιωματικούς. Κόσμος από τα πεζοδρόμιο τους χειροκροτεί, εκείνοι χαιρετούν.

Ακολουθεί άλλη λιμουζίνα μεταφέροντας, απ’ όσο μπορούμε να διακρίνουμε, τα τρία παιδιά του βασιλικού ζεύγους, Κωνσταντίνο Β’, Σοφία και Ειρήνη.

Πλάνα από την παρέλαση με τη στρατιωτική μπάντα, μοτοσικλετιστές και οχήματα του Πεζικού Τμήματος με στρατιώτες και βαρύ οπλισμό (κανόνια, πυραύλους κλπ). Ακολουθούν άλλα άρματα μάχης και τανκς κι άλλα οχήματα με βαρείς πυραύλους. Στη συνέχεια παρελαύνουν στρατιώτες του Πεζικού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Την παρέλαση κλείνει η μπάντα.

Η παρέλαση έχει τελειώσει, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει αποκατασταθεί, συνωστισμός από πολίτες που παρακολούθησαν και αποχωρούν.

Συντεταγμένες

Φυσικά πρόσωπα

Συλλογικά όργανα

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
198

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Φαντασμαγορική στρατιωτική παρέλαση 25ης Μαρτίου στην λεωφόρο Αμαλίας. Τανκς και ρουκέτες να δουν τα μάτια σου! Και μετά στριμωξίδι!
Αθανασόγλου Νικόλαος